Prihlásenie

 

Dátum: Štvrtok 24.04.2014 Dnes oslavuje: Juraj Zajtra: Marek

Práve číta: 9915

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Neznáme, no zdravé

Zdroj: JANA BROŽÍKOVÁ, foto JÚLIA ŠIMÁKOVÁ 16. apríl 2009, 06:00

Aj by ste vyskúšali potraviny so záhadnými názvami, ale neviete, čo s nimi ani ako chutia? Zorientujte sa.

Natrafíte na ne v obchodoch, ale bojíte sa ich vyskúšať? Chyba!

V predajniach racionálnej výživy a biopotravín aj na vyhradených regáloch v supermarketoch občas natrafíte na potraviny, o ktorých ste sa dočítali, že sú zdravé, ale netušíte, či ich budete vedieť správne pripraviť a či budú vyhovovať vašim chuťovým bunkám. Niektoré nie sú úplne neznáme, len sa na ne pozabudlo, iné k nám prišli zo zámoria spolu s ázij-skou, africkou či mexickou kuchyňou.
  

Bulgur
Čo je to? Obilninový výrobok z naklíčenej, predvarenej a nahrubo zomletej tvrdej pšenice. Má jemne orechovú chuť, je ľahšie stráviteľný a nenadúva.
Čo s ním? Vyskúšajte ho do plniek, polievok, šalátov a fašírok. Môžete ho pripraviť aj ako prílohu namiesto ryže alebo tarhone. Bulgur zalejte vriacou vodou v pomere 1 : 2, pridajte soľ a kvapku oleja a povarte 2 minúty. Nechajte 15 až 20 minút postáť.
Prečo je zdravý? V naklíčených obilninách je omnoho viac vitamínov a enzýmov. Bulgur má vysoký podiel vlákniny a minimum tukov. Je to ideálna surovina do vegetariánskych pokrmov.  

Kuskus
Čo je to? Drobná guľatá cestovina z tvr-dej pšenice patrí medzi základné suroviny severoafrickej kuchyne. Zo pšenice sa vyrobí krupica, ktorá sa spracuje na drobné guľôčky. Tie sa najprv naparujú, potom sušia. 
Čo s ním? Používajte ho rovnako ako ryžu. Ochutiť ho môžete naslano i nasladko. Kuskus je fantastický tým, že sa vôbec nemusí variť. Zalejte ho vriacou vodou – na
1 diel cestoviny 2 diely vody, nechajte
10 až 15 minút postáť a prehrabte vidličkou. Hotovo!
Prečo je zdravý? Celozrnný kuskus si zachováva všetky dôležité živiny, ktoré sa nachádzajú v obale obilniny. Nepomýľte si ho s kuskusom z bielej pšenice, ktorý je chudobnejší na vitamíny, minerály aj vlákninu.

Pohánka
Čo je to? Pochádza z Himalájí a v minulosti bola u nás dôležitou obilninou. Neprávom sa na ňu zabúda, pretože má veľmi priaznivé zloženie a môže pomôcť v prevencii civilizačných chorôb.
Čo s ňou? Pohánka má neutrálnu chuť. Pripravte z nej prílohy, polievky, nátierky alebo kaše. Pozor, koľko vody jej dáte, toľko nasaje. Vodu, čo zostane, nevylejte, vyplavil sa do nej cenný rutín. Pohánkovú múku používajte ako pšeničnú, krúpy môžete dusiť i zapekať.
Prečo je zdravá? Pohánka obsahuje kombináciu vitamínov, minerálov a vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a chráni pred artériosklerózou. Rutín udržuje pružné cievy a zabraňuje tvorbe zrazenín. Má aj veľa zinku, medi, mangánu a selénu.

Amarant
Čo je to? Posvätné zrno Mayov, Aztékov a Inkov. Amarant patrí medzi nepravé obilniny a pre svoju vysokú výživnú hodnotu
a nenáročnosť sa vracia do jedálneho lístka. Zrnká majú tvar šošovice, ale sú drobučké a veľmi ľahké.
Čo s ním? Väčšinou sa predávajú krúpy a cestoviny, ktoré pripravíte podľa návodu. Múka sa hodí do zmesi na prípravu chleba, pečiva i cukroviniek, ktorým navyše dodá orechovú príchuť.
Prečo je zdravý? Amarant je prirodzene bezlepkový. Obsahuje kvalitné bielkoviny, olej s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, kvalitnú vlákninu a sacharidy. Je vhodný pre vegetariánov, diabetikov i celiatikov, dokonca aj pri redukčnej diéte, pretože má nízky glykemický index. Obsahuje až 85 percent všetkých nutrične dôležitých minerálov.

Polenta
Čo je to? Obľúbená stredomorská príloha z kukuričnej krupice, takže žiadny zázrak, len vás pletie taliansky názov. 
Čo s ňou? Používajte podľa návodu na obale výrobku. Keď kúpite obyčajnú kukuričnú krupicu, pripravte sa na dlhšie varenie a hlavne miešanie, pretože sa ľahko pripáli. Predáva sa aj instantná na rýchlu prípravu – za 3 minúty, ale je drahšia.
Prečo je zdravá? Kukurica je bohatá na vlákninu, bielkoviny, vitamíny aj minerály
a neobsahuje lepok. Sacharidy z kukurice vás nadlho zasýtia, preto sa hodí aj pri chudnutí.

Cícer
Čo je to? Strukovina podobná hrachu, ale s väčšími a hrboľatými zrnami. Uvarený má orieškovú chuť. 
Čo s ním? Pripravte z neho nákypy, dusené pokrmy, polievky a nátierky, pridajte ho do šalátov. Zrnká môžete variť, spariť, smažiť aj pražiť a chrúmať namiesto orieškov. Predáva sa sušený, ktorý sa musí variť dve hodiny, a sterilizovaný, ktorý môžete použiť bez ďalšej úpravy.
Prečo je zdravý? Je vhodný aj pri bezlepkovej, diabetickej a bezcholesterolovej strave. Obsahuje vápnik, mangán, železo, fosfor, vitamín E a kyselinu listovú. Kyselina pangamová, čiže vitamín B15, je účinný antioxidant, ktorý zvyšuje odolnosť proti stresu. Aminokyselina lysín stimuluje tvorbu kolagénu, preto je dôležitá pre peknú pleť
a zdravé chrupavky.

Morské riasy
Čo je to? Považujú sa za zázračnú potravinu. Tieto morské organizmy patria medzi najkvalitnejšie zdroje dobre využiteľných bielkovín a sacharidov. 
Čo s nimi? Nori sa používa na prípravu suši, predáva sa v plátkoch. Wakame sa pridáva do polievok, výborné je aj so zeleninou a s ryžou. Kombu sa výborne dopĺňa s fazuľou.
Urýchľuje varenie a zlepšuje trávenie. Hijiki sa dusí so zeleninou a ochucujú sójovou omáčkou, môžu sa pridať aj do šalátov a cestovín.
Prečo sú zdravé? Majú 14-krát viac vápnika ako mlieko a 20-krát viac minerálov ako zelenina. Obsahujú enzýmy, ktoré zlepšujú trávenie tukov. Sú dobrou prevenciou artériosklerózy, znižujú krvný tlak, pomáhajú pri liečbe akné
i psoriázy.



Wasabi
Čo je to? Veľmi ostrý japonský zelený chren, ktorý neodmysliteľne patrí k suši.
Čo s ním? Závisí od toho, či kúpite prášok, alebo pastu. Prášok môžete jesť priamo alebo zriediť vodou, pridať do omáčky alebo na cestoviny. Predstavte si, že dokáže zbaviť čerstvú rybu zápachu. Pri narábaní s pastou opatrne, aby ste neprehlušili chuť hlavných surovín.
Prečo je zdravý? Stimuluje žalúdok, zlepšuje trávenie, zabíja škodlivé baktérie v črevách a neutralizuje jedovaté látky.

 

Naj z glancu

Tip na dobré jedlo

Ďalšie recepty

Radí vám

Tina a Vlado

Fitnes poradcovia
 

Vaše diétne tipy

Vezmite do rúk šálku kávy a chudnite

Ste milovníčka tohto čierneho nápoja? Okrem toho, že je kávičkovanie spoločenský...
 

Diéta na 24 hodín: Dostaňte sa rýchlo do formy

Potrebujete sa naozaj rýchlo dostať do formy? Urobte tak za dvadsaťštyri...
 

Pozrite sa, čo jedia ženy po celom svete

Rátanie kalórií a racionálny jedálníček riešime každý deň. Krásne fotky...
 

Zelená diéta: Nasaďte do stravy uhorky a rozlúčte sa s kilami

Šťavnaté uhorky sú dobrá pomôcka pri podpore chudnutia. Stačí do stravy...
 

5 drinkov, ktoré vám pomôžu schudnúť

Vyvážený jedálniček si určite viete zostrojiť, ale vedeli ste, že existujú...