Dátum: Piatok 01.07.2016 Dnes oslavuje: Diana Zajtra: Berta

Práve číta: 18883

 

 
  • Poslať e-mailom
  • Vytlačiť článok
  • Facebook
  • Napíšte nám
  • Zdielať s ostatnými

Zelené steaky

Zdroj: JANA BROŽÍKOVÁ, foto LAURA WITTEKOVÁ, PETER ZÁHRADNÍK 17. júl 2008, 06:00

Cesnak grilujte celý zabalený v alobale, baklažán nelúpte a kukurici na mexický spôsob neodopierajte zdĺhavý rituál.

Kukurica na mexický spôsob sa griluje vcelku a vyžaduje dlhšiu prípravu. Listy z klasov neodtrhnite, len ich odhrňte, povyberajte vlásky, klasy opäť zabaľte a previažte. Potom celé klasy ponorte na pol hodiny až hodinu do vody. Po vybraní ich rozviažte, odbaľte, zrnká potrite zmesou roztopeného masla, soli a čili, klasy opäť zabaľte, previažte a grilujte 30 až 40 minút.
Cesnak sa griluje vcelku.
Z dolnej časti hlavičky trocha zrežte, zabaľte ju do alobalu a položte na okraj grilu. Rozbaľte po 30 až 40 minútach.
Baklažán nelúpte. Pokrájajte ho priečne približne na 1 cm hrubé kolieska. Pred grilovaním ho zľahka osoľte a prikrytý nechajte odpočívať na mriežke asi pol hodiny, kým nepustí vodu. Potom ho osušte papierovým obrúskom, potrite olejom a grilujte 8 až 10 minút.
Šampiňóny umyte, naolejujte a grilujte celé. Malé 4 až 5 minút, väčšie 6 až 8 minút.
Pór sa tiež dá grilovať, keď ho prekrojíte po dĺžke a potriete olejom. Stačí mu 10 až 12 minút.
Cibuľu zbavte suchej šupky. Prekrojte ju priečne na 1 cm hrubé kolieska, napoly alebo na štvrtky, a ponapichujte na špajle. Postriekajte olejom a grilujte
15 až 20 minút.
Cuketa a mladá tekvica sa tiež grilujú so šupkou. Vyberajte malé, mladé plody, ktoré ešte nemajú vyvinuté jadrá. Odkrojte konce a pokrájajte priečne šikmo na kolieska alebo pozdĺžne na plátky hrubé asi 8 mm. Cuketa je hotová rýchlo, preto dávajte pozor, aby príliš nezmäkla.
Rajčiny ponapichujte na špajle prekrojené na štvrtky alebo pozdĺžne, nie priečne. Keď ich grilujete voľne, položte ich reznou plochou na mriežku. Cherry rajčiny nechajte celé. Hotové sú o 3 až 5 minút.
Paprika s hrubou dužinou sa griluje pokrájaná pozdĺžne na polovice alebo štvrtky. Vykrojte stonky, semienka a rebrá, naolejujte a grilujte, kým sa po celej šupke nevytvoria pľuzgiere a nezačne černať – asi 10 až 12 minút. Potom papriky preložte
z grilu do misky a prikryte. Počkajte 15 minút, kým sa zaparia. Šupka sa sama uvoľní a ľahko ju stiahnete nožom.

Nie je jedno, či krájate zeleninu priečne, alebo pozdĺžne a či šupku olúpete, alebo necháte. Okrem toho kúsky každého druhu musia byť rovnako veľké, aby sa ugrilovali všetky naraz. Pred grilovaním potrite mriežku olivovým olejom, zelenina sa neprilepí.
Nemiešajte zeleninu na grile, ale kúsky jedného druhu ukladajte vedľa seba. Najprv do stredu mriežky položte zeleninu, ktorá potrebuje najviac času, rýchlovky patria na okraj. Grilujte nad stredne rozpálenou pahrebou, kúsky zeleniny obracajte po 1 až 2 minútach. Okoreňte až pred poslednou obrátkou, aby korenie nezhorelo. Zeleninu môžete naložiť do marinády, ale ani nemusíte. Nemarinovanú zeleninu postriekajte alebo zľahka potrite olivovým olejom. Naolejovaná zelenina sa neprilepí na mriežku a olej zároveň ju chráni pred vysušovaním a scvrkávaním, keď začne strácať vodu. Ostane chrumkavá a šťavnatá. Ak treba, potierajte aj počas grilovania.

Naše rady

Malé kúsky vám nepopadajú do ohňa ani sa neprilepia, ak na mriežku grilu položíte hrubší alobal.
Chuť zeleniny najlepšie vyzdvihne extra panenský olivový olej alebo sezamový olej. Slnečnicový sa na grilovanie nehodí.
Čerstvá citrónová, pomarančová a limetová šťava v marináde funguje ako zmäkčovač a osviežovač chuti, štipka cukru vytvorí chrumkavú karamelizovanú kôrku.
Voňavý špíz pripravíte tak, že zeleninu ponapichujete na dlhé drevité stonky rozmarínu.
Tvrdšiu zeleninu, ako sú zemiaky alebo buľvový zeler, trocha predvarte alebo grilujte v alobale.


 

Naj z glancu

Vaše diétne tipy

Súťaž Báječné chudnutie: Zhoďte kilá rýchlo, zdravo a pod dohľadom odborníkov

Neviete sa zbaviť zbytočných kíl a žiadna diéta nie je pre vás tá pravá? Portál...
 

Vyformujte bruško počas spánku: Stačí vám TÁTO pomôcka a kilá pôjdu dole!

Čas dovoleniek sa nezadržateľne blíži. Ak so svojou postavou stále nie...
 

Maškrťte a nepriberte: 3 dezerty, ktoré neublížia vašej postave počas diéty

Neviete odolať sladkému, no blíži sa leto a v plavkách nechcete predvádzať...
 

Prispôsobte váhu veku: Aká je cesta k štíhlosti v 30tke a po menopauze?

Kým po menopauze trochu tuku potrebujete, lebo chráni pred infarktom,...
 

Prestaňte s kilami bojovať, zbavte sa ich! TOTO sú chyby, ktoré robíte

Snažíte sa schudnúť, ale ručička na váhe sa len pomaly hýbe vytúženým smerom?...