Biele obry hynú, na vine je podľa vedcov zmena klimatických podmienok

 
Biele obry hynú, na vine je podľa vedcov zmena klimatických podmienok

 
 
 

Na kosť vychudnutého samca ľadového medveďa, ktorý podľa všetkého zahynul od hladu, vyplavilo more na Špicbergoch v Severnom ľadovom oceáne. Podľa odborníkov za to môže zmena klímy.

publikované: 12.08.2013

Vedci tvrdia, že príliš tenká vrstva morského ľadu, spôsobená zmenou klímy, zapríčiňuje, že sa tu nezdržiavajú tulene. Ak medveď neuloví tuleňa, musí sa vydať na cestu za hľadaním potravy. Niekedy neúspešne prejde a prepláva vyše 240 kilometrov, až do úplného vyčerpania, ako sa to stalo tomu chudákovi, ktorý skončil mŕtvy na Špicbergoch. Ľadové medvede žerú totiž takmer výhradne tulene a potrebujú hrubý morský ľad, aby ich mohli loviť.

Zmena klímy znížila hrúbku morského ľadu v Arktíde na rekordné minimum a podľa viacerých odborníkov je to bez akýchkoľvek pochybností hlavný dôvod, prečo ľadové medvede vymierajú. Dr. Ian Stirling z organizácie Polar Bears International študoval ľadových medveďov v spomínanej oblasti celých 40 rokov. Poloha, v ktorej medveďa našli, ležiaceho na bruchu, podľa Stirlinga naznačuje, že vyhladovaný na smrť vyliezol z mora a od vysilenia padol na zem a zomrel. Nebol na ňom takmer ani gram tuku a jeho telo pozostávalo takmer výlučne z kostí a kože.

V apríli tohto roka vedci z nórskeho polárneho inštitútu údajne prístrojmi zachytili pohyb tohto medveďa na juhu súostrovia Špicbergy severne od Nórska. V tom čase sa medveď javil ako úplne zdravý. Zima 2012 však bola podľa dlhoročných záznamov polárnych bádateľov jednou z najhorších, pokiaľ ide o hrúbku morského ľadu, a to spôsobilo, že medveď musel putovať takmer 250 kilometrov, aby niekde našiel jedlo. Výskumom sa zistilo, že more dlhšie zamŕzalo a zvieratá museli tráviť viac času na pevnine, kde nemali dosť potravy. V niektorých prípadoch došlo ku kanibalizmu, keď samce požierali mláďatá.

Za posledných 45 rokov sa populácia polárnych medveďov zredukovala takmer o 30 percent, čo znamená, že vo všetkých severných polárnych oblastiach na svete žije už iba 20-tisíc až 25-tisíc polárnych medveďov. V tabuľke 19 ohrozených druhov cicavcov sú na 8. mieste.

Autor: Zázračný svet/ kuk
 
 Ďalšie články