Bez Becherovky ani ranu! Časť 2.

Autor: Archív Becherovka

 
 
Food

Bez Becherovky ani ranu! Časť 2.10

Nechajte na jazyku rozplynúť jej lahodnú bylinkovú chuť. Prirodzenú vlastnosť aperitívu a digestívu poznajú ľudia už roky. Aj preto je Becherovka už klasicky súčasťou rodinných osláv a stretnutí, kde sa stoly prehýbajú pod množstvom chutného jedla. Vďaka moderným receptom známych foodblogerov sa spojenie Becherovky a netradičného jedla stáva opäť mimoriadne aktuálnym. Kalíšok tradičného bylinkového likéru skvele zvýrazní chuť mäsa a naštartuje trávenie. Becherovka sa predsa piJE s chuťou.

Dusené hovädzie so skordaliou

Ingrediencie:
     1 kg hovädzieho zadného
     0,5 l hovädzieho vývaru
     2 dl červeného vína
     2 mrkvy
     3 väčšie jablká
     2 strúčiky cesnaku
     2 červené cibule
     2 lyžice paradajkového pretlaku
     1 lyžica múky
     1 lyžica sladkej mletej papriky
     kúsok celej škorice
     stonka rozmarínu
     pár stoniek tymianu
     soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Na skordaliu:
     1 kg zemiakov
     1 hlavička cesnaku
     8 lyžíc olivového oleja extra virgin
     soľ a čierne korenie
     lyžica citrónovej šťavy
     petržlenová vňať
     pažítka

Ako na to?

1.    Mäso narežte asi na 5 cm kocky. Umyte a poriadne vysušte. Na rozpálenej panvici s trochou olivového oleja opekajte kúsky mäsa z každej strany tak, aby sa zatiahlo a vnútri ostalo šťavnaté. Mäso odložte do hrnca.
2.     Na výpeku orestujte nakrájanú mrkvu, cibuľu, jablká a pridajte k mäsu. Poprášte múkou a zalejte červeným vínom. Pečte nezakryté vo vyhriatej rúre pri 200 stupňov Celzia asi 15 minút. Potom pridajte k mäsu vývar, pretlak, cesnak, tymian a rozmarín. Osoľte a okoreňte.
3.    Zakryte a pečte asi 3 hodiny pri teplote 150 stupňov Celzia.
4.     Medzitým pripravte grécku delikatesu skordaliu. Očistené zemiaky narežte na kocky, dobre ich premyte a uvarte v osolenej vode. Sceďte ich a preložte do väčšej misy, pridajte pretlačený cesnak. Zmes rozmixujte alebo ručne spracujte na kašu. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. 
5.    Hotové mäso servírujte na vychladnutú skordaliu. 
 

 

Autor: Michaela Krivdová
Fotogaléria 


  • Aktuálne číslo

Brejk

 
 
 
 
Šport