Meze: Najedzte sa bez obmedzenia

Meze je pokrm obľúbený najmä v stredomorskej kuchyni.

Autor: archív

 
 
Food

Meze: Najedzte sa bez obmedzenia80

Chcem všetko! Na všetko mám chuť! Aj vás prepadajú takéto myšlienky, keď sa začítate do jedálneho lístka v dobrej reštaurácii? V stredomorských krajinách si nemusíte lámať hlavu – v ponuke býva často tzv. meze, teda výber viacerých jedál, podávaných formou malých porcií.

To je cesta, ako vyskúšať naozaj všetko a bez obmedzenia – šaláty, mäská, nátierky, ryby aj morské plody. V niektorých reštauráciách ich ponúkajú po jednom ako tradičné predjedlá, nájdete však aj také, kde ich vo veľkom množstve servírujú ako hlavné jedlo, väčšinou pod názvom mezedopoleíon alebo tsipourádiko. Tu je malý prehľad lahôdok, ktoré v ponuke meze určite nebudú chýbať. Tak dobrú chuť, najedzte sa bez obmedzenia!

AFELIA
Kúsky bravčového mäsa vareného v červenom víne s koriandrom.

ARTIČOKY
Marinované v oleji, alebo vo forme šalátu či nátierky.

DAG MEOUSHAN
Údený pstruh s rozmarínom.

DOLMA
Papriky, baklažán alebo cukina plnené ryžou, mletým mäsom a mätou.

FALAFEL
Vyprážané guľôčky, väčšinou z cícera, niekde používajú aj bôby, s koriandrom a kurkumou.

HALLOUMI
Grilovaný syr, vyrobený z kozieho a ovčieho mlieka.

HUMMUS
Dip z cícera, s tahini, cesnakom a citrónovou šťavou, niekde sa podáva aj s mäsom, väčšinou jahňacím ako humus bil-lahm.

CHOBOTNICA
Fantastická je grilovaná, najväčšiu tradíciu má však šalát s cibuľkou, paradajkou a octom.

KALMÁRE
Plnené, grilované, vyprážané, ale napríklad aj dusené v špeciálnej paradajkovej omáčke.

KOFTE
Špeciálne krokety plnené mäsom, cibuľkou a orieškami.

LOUNTZA
Jemné plátky údenej bravčovej sviečkovice.

MUHAMMARA
Dip z pikantnej papriky, zo strúhanky, z orechov a cesnaku.

MUTABBAL
Nátierka z pečeného baklažánu, cibule, paradajok a rôzneho korenia.

MUŠLE
Okrem tradičných slávok odporúčame hrebenatky, označované aj ako mušle sv. Jakuba, je to ozajstná delikatesa.

OLIVY
Väčšinou odroda kalamata, ale výber je obrovský.

PASTIRMA
Marinované hovädzie mäso sušenéna suchu, nakrájané na jemné plátky.

SARDINKY
Väčšinou obalené v múke a korení a rýchlo upražené, môžu byť aj studené, naložené v oleji.

SARMA
Vínové listy plnené ryžou, mletou jahňacinkou a mätou.

SOUVLAKI
Kúsky mäsa, väčšinou jahňacieho alebo bravčového, grilované na ihlici.

STIFADO
Originálne králičie soté s cibuľkou, paradajkami, cesnakom, so škoricou a s červeným vínom, dnes sa často používa aj hovädzina.

ŠANKLIŠ
Kravský alebo ovčí syr, väčšinou podávaný vo forme guľôčok obalených v zelenom korení.

TABBOULEH
Osviežujúci šalát z bulguru (špeciálna obilnina), petržlenu, mäty, paradajok a jarnej cibuľky.

TARAMA
Nátierka z rybích ikier, zo zemiakov a z olivového oleja.

TZATZIKI
Dip zo smotanového jogurtu, z uhorky, cesnaku a mäty.

PITNÝ REŽIM
K meze sa väčšinou popíja tradičná anízová pálenka, najznámejšie je ouzo z Grécka. Turci majú raki, krajiny Blízkeho východu arak, Bulhari mastiku a Francúzi pastis. Chuť všetkých je výrazne anízová a aj keď my Slováci nemáme problémy „exovať“ ju čistú, miestni ju riedia vodou a popíjajú počas celej večere. Ak vám aníz nechutí, všade určite natrafíte na výborné domáce vína, nikoho neurazíte ani objednávkou piva.

CHLIEB PITA
Známy aj ako arabský chlieb, je to tradičné jedlo stredomorskej kuchyne, najčastejšie sa pripravuje na Balkáne, v Grécku, Turecku a na Blízkom východe. Je to placka z chlebového
cesta, ktorá je vnútri dutá a plní sa šalátom, hummusom, olivami, syrom, či mäsom, najčastejšie gyrosom alebo kebabom.

Autor: BREAK, Mário Gešvantner
Fotogaléria 


  • Aktuálne číslo

Brejk

 
 
 
 
Šport