Silná vôňa – voňavá sila

Koreniny z kuchyne, ktoré majú viacero využití

Autor: Depositphotos

 
 
Food

Silná vôňa – voňavá sila00

Nielenže lákavo voňajú a dodávajú chuť mnohým jedlám, ale sú skvelé aj pre naše zdravie. Koreniny, ktoré akosi patria ku koncoročným slávnostiam.

Vanilka
Málokto vie, že vanilka je plod jedného z mnohých druhov orchidey a podľa všetkého pochádza z Mexika, kde ju už pradávno poznali pôvodní obyvatelia, napríklad Aztékovia. Tí ju volali tlilxochitl, čierny struk, dodnes sa ako korenie používa sladká a aromatická dužina tmavých, asi dvadsaťcentimetrových strukov. Jej spracovanie nie je jednoduché, preto skutočná vanilka patrí medzi drahé korenie a vyrába sa už aj syntetická. Kedysi dávno sa používala na povzbudenie činnosti srdca a celkové posilnenie organizmu, neskôr sa aplikovala pri horúčkach. Panoval názor, že je aj dobrým afrodiziakom. Dnes už medicína vanilku veľmi nevyužíva, v každom prípade jej príjemná vôňa môže prispieť k uvoľneniu napätia a tým aj k lepšiemu spánku, jej chuť zase zvýši apetít. 

Klinčeky
Jedno z mnohých korení, ktoré pochádzajú z indonézskeho súostrovia Moluky. Sú to usušené puky kvetov stromu s názvom klinčekovec voňavý. Nielenže patria k neodmysliteľným ingredienciám vo varenom víne či v punči, ale skutočne sa využívajú aj vo farmácii. Majú antibakteriálne, anestetické a dezinfekčné účinky, napríklad hnisavé rany možno čistiť práve vývarom z tejto koreniny. Silice, ktoré klinčeky obsahujú, pôsobia dezinfekčne napríklad pri prieduškových zápaloch, celkovo pomáhajú pri nachladnutí, ale aj pri črevných problémoch. Takisto sa využívajú v stomatológii, keď účinkujú na zubné nervy. 

Aníz
Toto korenie, teda rastlina bedrovník anízový, pochádza zo Stredozemia, kde ho doteraz vo veľkom využívajú, keď už na nič iné, tak aspoň do skvelých a tuhých anízoviek. Z bedrovníka sa používajú semená a vďaka obsahu silice anetol majú naozaj výborné účinky. Z tých najpotrebnejších napríklad uvoľňujú hlieny a pomáhajú tak zastaviť kašeľ, ale blahodarné účinky majú napríklad aj na trávenie – zlepšujú metabolizmus, zmierňujú kŕče a zbavujú plynatosti.  

Badián
Keďže vôňou pripomína aníz a v kuchyni i vo farmácii sa využíva súplodie v tvare hviezdy, hovorí sa mu aj hviezdicový aníz. Vždyzelený strom anízovník pravý pochádza z Číny a v tamojšej kuchyni sa i bohato využíva. Silice, ktoré obsahuje, však pomáhajú aj pri žalúdočných kolikách, používajú sa aj ako podpora liečby reumy. Farmaceutické firmy často využívajú badián pri výrobe doplnkových liekov proti chrípke.
 

Muškátový oriešok
Muškátovník voňavý, vždyzelený strom, dorastajúci do výšky až pätnásť metrov, pochádza pravdepodobne z Indie. V jeho kvetoch sa tvoria tvrdé bobule, sušia sa a drvia. Keďže prášok rýchlo stráca vôňu, predávajú sa celé a doma si ich nastrúhate podľa potreby. Muškátový oriešok je vhodný aj pri žalúdočných a dýchacích ťažkostiach, užívajú ho napríkIad aj astmatici. Ale pozor, pri predávkovaní môže mať najskôr psychoaktívne účinky, ktoré môžu prerásť až do kómy a dokonca úmrtia. 

Autor: Jaroslav Kučerka
Fotogaléria 


  • Aktuálne číslo

Brejk

 
 
 
 
Šport