Ružová pohoda

 
 
Food

Ružová pohoda00

Keď prepukla móda pitia rosé, vinári si kládli otázku: Nestratíme konzumentov bieleho a červeného? Nestratili. Len ružovému pribudli noví konzumenti – mladí ľudia. Rovnako svieži a voňaví, ako to vínko...

Tri odporúčania má pitie tohto skvelého nápoja. Pite ho, keď je horúci deň – podvečer. Rosé si vychutnávajte podchladené až ľadové. A nedržte fľaše z minulých ročníkov doma zbytočne dlho – starne rýchlejšie než ženy...


Bývavalo...: 

Ešte za starého režimu sa Vinárske závody v Topoľčiankach snažili na trhu presadiť ružové vína. Nedalo sa, ľudia ho mali za pokazené červené. Dnes s ním topoľčianski žnú samé úspechy, viď Paris Vinalies Internationales... Začali s Cabernetom Sauvignon, nasledoval  Modrý portugal – mladé víno. Potom Rulandské modré, Svätovavrinecké a Frankovka. Aj Merlot a Alibernet sa ako rosé u niektorých vinárov ujali. Mimochodom, rosé nie je žiaden nováčik, robí sa vo svete oddávna, či už maceráciou modrých odrôd, alebo kupážovaním bielych a červených vín. Skrátka, museli prísť nové časy, musela vyrásť nová generácia konzumentov užívajúca si život, aby rosé patrilo k pikniku v záhrade či k výbave baru pri bazéne...


Kúzlo rosé: 

Rosé, to je pohár plný sviežich ovocných vôní a chutí. Vo farbe cibuľové, lososové, malinové či krvavočervené, vo vôni jahodové, čerešňové, kvietkové či melónové, v chuti ľahké a svieže, guľatejšie i dobre stavané. Rosé má mnoho tvárí, cudných pri prvom poháriku... veď sa mierne červená...
Také talianske rosato sa často dorába z populárnej toskánskej odrody Sangiovese, španielske rosado z Riojy a Navarry zasa z Garnachy alebo Tempranilla. V pozadí nemeckého Weiss-herbst sú odrody Pinot noir či lemberger. Baštou rosé je však južné Francúzsko ponúkajúce nespočetné množstvo štýlov ružového. V Provence sa navzájom kupážujú odrody Grenache, Syrah, Cinsault a Mourvèdre. Languedoc a južná Rhôna oplývajú podobnou odrodovou charakteristikou. Producenti v severnejšie položenom údolí Loire zasa často využívajú Cabernet franc či Pinot noir. Rosé má dobré meno i v krajinách Nového sveta. Argentína a Austrália si vyslúžili uznanie vďaka posledným ročníkom ružového. V Spojených štátoch sa na výrobu rosé využíva Merlot (Long Island) i Zinfandel (Kalifornia). Niektoré americké vinárstva dorábajú aj ružové kupáže à la Rhôna, často so zvyškovým cukrom. Napokon i na Morave sa rosé ujalo. K najprestížnejším dorábateľom patrí aj Jan Stávek z Vinařského dvora v Nemčičkách. V jeho prípade má ružovú podobu i sekt a likérové víno. Aj tamojšie družstvo robí skvelé rosé...

Viac sa dočítate v septembrovom čísle mesačníka Brejk.

Autor: Vladimír Turkovič


  • Aktuálne číslo

Brejk

 
 
 
 
Šport