Burčiak prežije len niekoľko hodín

 
 
Food

Burčiak prežije len niekoľko hodín00

Nápoj jesene je typický pre našu oblasť. Inde ho nepoznajú!

Jeseň nie je len sychravé počasie a smútok za letom vyvažovaný očakávaním zimy. Sú to aj slávnosti. Pečené husi, lokše a samozrejme víno. To sa oslavuje najviac. Zberom, radosťou vinárov z úrody a burčiakom. Hustý mok s vyváženým pomerom kyseliniek a cukru a menším obsahom alkoholu.

„Hoci víno sa pestuje na celom svete, poznáme ho iba v  našich zemepisných šírkach. V Česku majú burčák a  v  Rakúsku Sturm, to je v  podstate geografická oblasť, kde burčiak patrí k  zberu hrozna a  k  jeseni,“ hovorí Adam Žilík, someliér z Château Topoľčianky.

„Burčiak je čiastočne rozkvasený hroznový mušt, vzniká prirodzeným procesom kvasenia a každé víno musí prejsť týmto štádiom. Je to mok, ktorý vzniká asi v  polovici cesty k mladému vínu. V  porovnaní s  ním má však vyšší obsah cukru a  menej alkoholu, päť až šesť percent. Typické pre burčiak je aj jemné perlenie, ktoré spôsobuje vznik oxidu uhličitého počas fermentácie,“ pokračuje someliér.

Nie je farba ako farba

Burčiak je prvým produktom z aktuálne dozretého hrozna. Prívlastok výnimočný mu patrí právom, nakoľko skutočný burčiak prežije iba pár hodín. „Zvyčajne je dostupný niekoľko dní po začatí prekvášania muštu,“ upozorňuje someliér.

Ideálny burčiak by mal byť ľahko alkoholický a s príjemne vyváženým pomerom cukru a kyselín. Farba je závislá od odrody hrozna. "Napríklad, burčiak vyrobený z Irsai Oliver a Müller Thurgau má jasnejšiu, žltozelenkavú farbu a  príjemnú muškátovú vôňu. Jeho lahodná chuť býva zvýraznená jemným perlením,“ hovorí Adam Žilík.

Ak by ste si chceli pravý burčiak vychutnávať o pár dní dlhšie, skladujte ho v chlade. Spomalíte tak kvasenie a udržíte ho dlhšie sladký. V takomto prípade však musíte kupovať burčiak od veľkých vinárstiev. Ten predávaný popri ceste už môže byť prekvasený.

Pestovatelia hrozna a  výrobcovia vína sľubujú, že tento rok sa máme na oberačkových slávnostiach a  slávnostiach otvorených pivníc na čo tešiť, pretože rok hroznu prial. „Rok 2014 prebiehal veľmi dobre, keďže vinič nebol taký stresovaný horúčavami ako po iné roky. A  hoci sa nám na začiatku zdalo, že objem úrody bude menší, nestalo sa. Postupne sme mali dostatok vlahy a  teraz hrozno vyzerá dobre,“ pochvaľuje si someliér.

Autor: BREJK


  • Aktuálne číslo

Brejk

 
 
 
 
Šport