Sladučká pedantnosť! Inak víno Samoský muškát nazvať nejde

Autor: METAXA

 
 
Food

Sladučká pedantnosť! Inak víno Samoský muškát nazvať nejde00

Samos, jeden z najväčších ostrovov Grécka, turisti stále málo navštevujú. Nájdete tu neopakovateľný pokoj a neopísateľnú atmosféru tradičného Grécka. Ale najmä Samoský muškát. Ten je ozajstným esom v rukáve.

Nad morským horizontom zapadá slnko, miestny pestovateľ vínnej révy nás usádza na malej terase svojho domu, ponúkne nás olivami, medom, kozím syrom a posúchom. So širokým úsmevom sa na nás zahľadí. „Desať rokov som bol námorník,“ začne. „Potom som sa začal venovať vínnej réve.

Dnes by som už bol asi mŕtvy, keby nebolo pestovania hrozna.“ Až priveľmi dojímavý príbeh, povedali sme si. Jeho nadšenie nás však neskôr presvedčilo. Pre turistov neveľmi známy ostrov je charakteristicky až náboženskou láskou k miestnemu vínu. Samoský muškát je veľmi sladký.

 

Zaviaže si vás

„Inak, upozornili vás, že ak ste na Samos už raz prišli, budete sa sem opakovane vracať?“ pýta sa nás vinár. Prikývneme. Historiek o tom, ako si turisti ostrov zamilovali a niektorí sa dokonca rozhodli presťahovať, sme počuli niekoľko. Tri semafory na celom ostrove, ceny nehnuteľností nižšie než v tých najlacnejších regiónoch Slovenska a najmä až mystický pokoj ostrova sú dostatočné dôkazy. Menšie odbočenie od samoského vína sme teda absolvovali a vrátili sme sa späť k hlavnej téme. 

Viac sa dočítate v decembrovom Brejku.

Autor: Juraj RECKÝ


  • Aktuálne číslo

Brejk

 
 
 
 
Šport