Máte radi chilli? Pozrite si rebríček najštipľavejších papričiek

Takto vyzerajú naštipľavejšie papričky na svete.

Autor: papperfriends.com

 
 
Food

Máte radi chilli? Pozrite si rebríček najštipľavejších papričiek00

Patríte aj vy k ľuďom, ktorí majú takzvané ústa z azbestu? Milovníci ostrých jedál neustále skúšajú posúvať hranice v štipľavosti. Ktoré papričky sú najostrejšie?

Portál crazyhotseeds.com zostavil rebríček s najštipľavejšími papričkami za rok 2013. Minuloročným víťazom bola feferónka Trinidad Scoripion Butch T, no tento rok ju porazil nový majster sveta. 

Štipľavosť papriky sa určuje na základe takzvanej Scovillovej stupnice (SHU). Papriky obsahujú látku kapsaicín , ktorá spôsobuje pálenie tým, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka.

Množstvo kapsaicínu potom zodpovedá počtu Scovillových jednotiek štipľavosti. Sladké papriky neobsahujú kapsaicín, čiže na Scovillovej stupnici majú hodnotu nula.

Rebríček najštipľavejších papričiek.

1. Trinidad Scorpion Moruga Blend 

Pochádza priamo z hlbín pekla a ide o vzácny druh papričky. Je to zatiaľ najštipľavejšia papriku na svete, s ktorou môžete zažiť do slova peklo. Bola objavená len nedávno a zatiaľ nie je v Guinessovej knihe rekordov. Počas dozrievanie je zelená, žltá a po dozretí červená.

Stupeň štipľavosti: 2 009 231 SHU

2. 7 Pod Douglah 

Medzi ľuďmi vo "feferónkovom svete" ju zaraďujú medzi najchutnejšiu pálivú papričku. Najlepšie je pridať si ju v sušenej alebo v práškovej podobe do akéhokoľvek jedla.

Stupeň štipľavosti: 1 853 936 SHU

3. Trinidad Scorpion Butch T

Táto paprička sa nachádza v Guinessovej knihe rekordov ako najštipľavejšia na svete. Niet pochýb o tom, že vám z nej bude šialene horúco, no svoj titul už stratila.

Stupeň štipľavosti: 1 463 700 SHU 

4. Naga Viper

Ide o veľmi zriedkavú papriku, ktorá sa pestuje vo Veľkej Británii. Vďaka kombinácii rôznych druhov paprík po niekoľkých rokoch vznikla táto super štipľá odroda.

Stupeň štipľavosti: 1 349 000 SHU

5. Iné 7 Pod odrody

Krajiny pôvodu týchto ostrých paprík sú Trinidad a Tobago. Počas dozrievanie menia farbu zo zelenej na červenú. Medzi pekelné odrody tohto druhu patrí napríklad Barrackstrope, SR Strain, Primo, Jonah, Brain Strain. 

Stupeň štipľavosti: 1 000 000 až 1 300 000 SHU

6. Bhut Jolokia

Ide o najslávnejšiu chilli papričku, o ktorej sa veľa písalo. Mnoho ľudí si dodnes myslí, že ide o najštipľavejšiu na svete. Známa je tiež pod rôznymi inými názvami ako Bhut Jolokia alebo Ghost Chilli či Naga King Chilli.

Stupeň štipľavosti: 1 041 427 SHU

7. Chocolate Bhut Jolokia

Ide o jeden variant druhu Bhut Jolokia, ktorý má na povrchu hnedastú farbu. Rastie v indických štátoch a dokáže vám spôsobiť poriadne peklo v ústach.

Stupeň štipľavosti: 1 000 000+ SHU  

8. Naga Morich

Pochádza z Indie a je podobná paprike Bhut Jolokia, s ktorou je ako sestra. Líšia sa v genetike, no obidvoje sú poriadne ostré. Naga Morich sú menšie a okrem Indie sa pestujú aj v USA .

Stupeň štipľavosti: 1 000 000 SHU

9. Dorset Naga

Pochádza taktiež z Indie a plody bývajú väčšinou lesklé a silno červené. Jej chuť je výborná a v malom množstve dokáže dať jedlu tu správnu silu. 

Stupeň štipľavosti: 970 000 SHU

10.Red Savina Habanero

Pred niekoľkými rokmi išlo o najštipľavejšiu papriku, no teraz ju predbehlo viacero "diablov". Habanero patrí určite medzi najznámejšie papriky, ktoré pestujú milovnící ostrých jedál aj u nás.

Stupeň štipľavosti: 575 000 SHU

Autor: brejk.sk/ak


  • Aktuálne číslo

Brejk

 
 
 
 
Šport