Pozrite si desať tipov, ako pripraviť dokonalý steak

Dali by ste si takýto šťavnatý steak?

Autor: profimedia.sk

 
 
Food

Pozrite si desať tipov, ako pripraviť dokonalý steak00

Patríte medzi mäsožravcov, ktorí milujú chuť poriadneho šťavnatého steaku? Pozrite si, na čo by ste nemali zabudnúť pri jeho príprave.

10. Pôvod mäsa

Ak máte mäsiara, ktorý kupuje všetok dobytok od jedného hospodára, je pravdepodobné, že má veľmi kvalitné mäso. Zistite si z akého chovu váš mäsiar nakupuje, konkrétnu spoločnosť si potom môžete overiť prostredníctvom internetu. Úplným luxusom je, ak sa vám podarí aj osobná návšteva.

9. Zoznámenie s mäsiarom

Budujte si vzťah so svojim mäsiarom. Opýtajte sa ho, aké má daný týždeň špeciality, veľa ľudí sa ho na to nepýta a určite si vás zapamätá. Ak máte konkrétnu predstavu o tom, čo budete potrebovať, skúste si objednať čerstvé mäso dopredu.

8. Ako dlho mäso viselo?

Mäso potrebuje odpočinok a uvoľniť svaly, ak sa trochu vysuší, jeho chuť je intenzívnejšia. Opýtajte sa mäsiara ako dlho viselo hovädzie mäso, o ktoré máte záujem. Malo by to byť minimálne 14 dní, no väčšinou je to osem dní. 

7. Vyberte si správny kus

Na trhu je viacero druhov, z ktorých si môžete vyberať. Záleží len na vašich chuťových pohárikoch a peňazí na vašom konte. 

Filet Steak- ide o najjemnejšiu časť hovädzieho mäsa, neobsahuje veľa tuku a tým pádom je jeho chuť menej výrazná. Väčšinou má vyššiu cenu.

Rib Eye - chutné a krehké mäso s trochou tuku z krčnej časti. V strede sa nachádza tukové oko, ktoré mu dodáva šťavnatosť a vôňu. Konkrétne Entrecôte je považovaný za najlepší steak.

Striploin- má výbornú chuť, je cenovo dostupný a veľmi mäkký. Je to kus hovädziny zo zadnej časti chrbta, ktorého chuť sa zvýrazní grilovaním.

T-Bone Steak- je pre ľudí, ktorí si chcú pochutnať na nízkej roštenke aj na sviečkovici. Obidva druhy mäsa na ňom nájdete, vďaka čomu je unikátny.

Rump Steak- je to mäso zo stehenného svalu a neobsahuje tuk. Na povrchu je trochu suchší, no vo vnútri je šťavnatý. 

6. Nepečte rovno z chladničky

Mnoho ľudí vyberie mäso z chladničky a rovno ho dá na panvicu. Ak to urobíte, teplo neprenikne do vnútra a najmä stredne prepečený steak po tom nie je dobrý. Mäso by malo pred pečením dosiahnuť izbovú teplotu, po tom nebude vo vnútri surové a nezhorí z vonka, informuje portál askmen.com.

5. Dobré korenie

Veľa ľudí je, čo sa týka výberu korenia, je dosť nudných a šetria s ním. Pri pečení na malej panvici použite dostatočné množstvo čierneho korenia. Hodinu pred grilovačkou potrite steak horčicovým práškom a suchými bylinkami. Môžete vyskúšať aj kombináciu francúzskej horčice, kečupu a omáčky Worchester. Pred tepelnou úpravou steaky nesolíme, aby neprišli o drahocennú šťavu.

4. Čas pečenia

Krvavý (very rare) - vnútorná teplota 50 stupňov, 2 minúty z každej strany

Mierne ružový (rare) - vnútorná teplota 60 stupňov, 2,5 minúty z každej strany

Ružový (rare medium) - vnútorná teplota 65 stupňov, 3 minúty z každej strany

Stredne prepečený (medium) - vnútorná teplota 70 stupňov, 4 minúty z každej strany

Prepečený (well done) - vnútorná teplota 77 stupňov, 4,5 minúty z každej strany

Veľmi prepečený (very well done) - vnútorná teplota 82 stupňov, 5 minút z každej strany

3. Nechajte ho odstáť

Po upečení podľa vašich predstáv, ho zakryte fóliou na približne desať minút, tak aby jeho teplota neklesla a svaly sa uvolnili. Odstavením mäsa z ohňa, sa teplo z povrchu dostane aj do stredu. 

2. Dobrá omáčka

Existuje množstvo omáčok, ktoré sa ku steaku hodia. Skúste vybrať steak z panvice a pridajte tam buď rozomleté alebo celé korenie. Polejte to brandy a vypáľte alkohol. Pridajte lyžicu vody a lyžicu smotany. Omáčku máte hotovú za menej ako pol minútky. 

1. Používajte správny príbor

Dobrý ostrý nôž vám uľahčí jeho konzumáciu a vidíte rozdiel vo vlákne mäsa. Výborne sa k tomu hodí aj pohárik červeného vína, ktorý si zaslúžite po dobre vykonanej práci.

Autor: brejk.sk/ak


  • Aktuálne číslo

Brejk

 
 
 
 
Šport