Zaváraná cvikla

Chuťmeter:
 
6 - 8 zaváracích pohárov (500 ml)
 

Potrebujeme:

  • 2 až 2,5 kg cvikly
  • 1 lyžičku anízu
  • 1 lyžičku feniklu
  • 5 – 6 bobuliek celého čierneho korenia

Na nálev:

  • 1 l octu
  • 2,5 l vody
  • 350 g kryštálového cukru
  • 1 lyžičku rasce
  • 1 lyžičku nastrúhaného chrenu
  • 100 g soli
  • 6 bobuliek nového korenia
  • 4 klinčeky

Postup:

  1. Cviklu dobre umyjeme a vcelku aj so šupkou ju varíme domäkka asi 30 minút. Potom ju ochladíme v studenej vode, ošúpeme a nastrúhame, prípadne nakrájame na malé kocky.
  2. Cviklu zmiešame s anízom, feniklom a celým čiernym korením. Vložíme do umytých a osušených zaváracích pohárov.
  3. Pripravíme nálev: Ocot, vodu, cukor, rascu, chren, soľ, nové korenie a klinčeky necháme zovrieť a odstavíme. Vychladeným nálevom zalejeme cviklu v pohároch. Uzavrieme a sterilizujeme v pare pri teplote 180 °C asi 20 minút. Strúhaná sterilizovaná cvikla výborne chutí s chrenom.

Súvisiace kategórie:

 

Aktuálne Dobré jedlo

náhľad aktuálneho čísla Online Predplatné
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Glanc.sk