pre 6 osôb Potrebujeme: 1 l polotučného mlieka 1 lyžičku cukru 6 klasov kukurice 1 červenú čili papričku za hrsť nasekanej koriandrovej vňate 1 limet v biokvalite 4 lyžice olivového oleja + olej na grilovanie 1 viazaničku pažítky 100 g zmäknutého masla s jogurtom 10 kvapiek oleja s hľuzovkou (prípadne iného ochuteného oleja) mleté čierne korenie morskú soľ
Potrebujeme:
1 l polotučného mlieka
1 lyžičku cukru
6 klasov kukurice
1 červenú čili papričku
za hrsť nasekanej koriandrovej vňate
1 limetka v biokvalite
4 lyžice olivového oleja + olej na grilovanie
1 viazaničku pažítky
100 g zmäknutého masla s jogurtom
10 kvapiek oleja s hľuzovkou (prípadne iného ochuteného oleja)
mleté čierne korenie
morskú soľ
Postup:
Mlieko spolu s 0,5 litrom vody a cukrom privedieme do varu vo väčšom hrnci. Klasy kukurice očistíme a dáme variť do vody asi na 20 minút na miernom plameni.
Čili papričku rozrežeme po dĺžke na polovicu, zbavíme jadrovníka, umyjeme a nasekáme nadrobno. Koriandrovú vňať umyjeme, otrasieme prebytočnú vodu, lístky otrháme a nasekáme nadrobno. Limet dobre umyjeme, osušíme a kôru nastrúhame na jemnom strúhadle. Vytlačíme z neho šťavu – lyžicu šťavy premiešame s koriandrom, čili a olivovým olejom. Pažítku umyjeme, otrasieme z nej prebytočnú vodu a nasekáme na jemné kolieska.
Maslo vymiešame metličkou dopenista, primiešame olej, lyžičku limetovej šťavy, pažítku a trochu mletého čierneho korenia.
Kukuricu vyberieme dierovanou naberačkou z tekutiny, v ktorej sa varila a grilujeme zo všetkých strán na rozohriatom grile potretom olejom asi 5 minút, pričom kukuricu častejšie otáčame. Ugrilovanú kukuricu potrieme olejom s koreninami, maslom a ochutíme morskou soľou.