Zemiakové pagáče

Chuťmeter:
 
8 porcií
 

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 450 g uvarených vychladnutých zemiakov
  • 120 g masla
  • 1 vajce
  • 300 ml mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 100 ml oleja
  • soľ

Na potretie:

  • 1 vajce
  • soľ
  • sezamové semiačka
  • celá rasca

Postup:

  1. Najprv si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme soľ, trochu cukru a teplom mieste necháme nakysnúť. Potom dáme kvások do misky spolu s celým vajcom, hladkou múkou a so soľou. Prilejeme olej a vypracujeme vláčne cesto.
  2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Postrúhame naň polovicu masla a zemiakov. Preložíme ho a necháme 20 minút kysnúť na  teplom mieste.
  3. Nakysnuté cesto znova rozvaľkáme a postrúhame naň zvyšnú časť masla so zemiakmi. Znova preložíme a odložíme na teplé miesto na  15 až 20 minút.
  4. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, celou rascou, sezamovými semiačkami a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút pri teplote 180 °C.

Súvisiace kategórie:

 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Brejk.sk

ZazracnySvet.sk

Pluska.sk