Sviečkovica na smotane: Tipy, aby sa vám podarila na prvý šup

Chuťmeter:
 
pre celú rodinu
 
Potrebujeme: 800 g hovädzieho mäsa zo sviečkovice (falošnej sviečkovice, roštenky alebo stehna), 100 g prerastenej slaniny, 150 g mrkvy

Potrebujeme:

  • 800 g hovädzieho mäsa zo sviečkovice (falošnej sviečkovice, roštenky alebo stehna)
  • 100 g prerastenej slaniny
  • 150 g mrkvy
  • 150 g petržlenu
  • 1 malý zeler
  • 1 cibuľu
  • 10 guľôčok nového korenia
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 5 guľočok borievok
  • 2 bobkové listy
  • štipku tymianu
  • 2 lyžice oleja
  • 500 ml hovädzieho bujónu alebo domáceho vývaru
  • 250 g smotany na šľahanie
  • 150 ml kyslej smotany
  • 1 až 2 lyžice hladkej múky
  • 50 ml bieleho vína (nemusí byť)
  • citrónovú šťavu
  • cukor podľa chuti
  • 20 g masla
  • soľ

Postup:

  1. Sviečkovicu očistíme, umyjeme a osušíme. Mäso odblaníme a prešpikujeme slaninou pokrájanou na tenké prúžky.
  2. Osolíme a prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zvonku uzavrelo, ale vo vnútri zostalo šťavnaté.
  3. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska a krátko opražíme na tuku, ktorý zostal po opekaní mäsa. Pridáme nové i čierne korenie, borievky, bobkové listy a tymian.
  4. Do pekáča s pokrievkou dáme olej, opečené mäso a zeleninu. Podlejeme polovicou bujónu alebo vývaru. Zakryjeme pokrievkou a pri teplote 180 °C za občasného polievania vlastnou šťavou dusíme asi 80 minút domäkka.
  5. Mäkké mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.
  6. Zo zeleninového základu vyberieme korenie, bobkové listy a zmes rozmixujeme. Zeleninu však môžeme rozmixovať aj spolu s korením.
  7. V hlbšej miske zmiešame smotanu na šľahanie spolu s kyslou smotanou a vymiešame dohladka. Z rozmixovanej zeleniny odoberieme dve naberačky, pridáme ich do misky k smotane a zamiešame.
  8. Rozmixovanú omáčku dáme do hrnca s nelepivým dnom, prilejeme smotanovú zmes a za stáleho miešania privedieme k varu. Na miernom plameni povaríme 5 až 7 minút. Podľa chuti do omáčky pridáme biele víno, citrónovú šťavu, cukor a soľ. Omáčku zjemníme maslom. Už nevaríme. Vychladnuté mäso pokrájame na plátky. Servírujeme so zemiakovými alebo žemľovými knedľami a s brusnicovým džemom
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Sviečkovica na smotane: Tipy, aby sa vám podarila na prvý šup
dobrejedlo.sk