Domáca pečená hus z Grobu

Chuťmeter:
 
5 porcií
 

Potrebujeme:

  •  1 mladú hus (do 4 kg)
  • 2 jablká
  • 100 ml sladkej smotany
  • drvenú rascu
  • soľ
  • mlieko na zmytie soli

Postup:

  1. Vyčistenú, umytú a osuše­nú hus aspoň 12 hodín pred pe­čením dôkladne zvonku i zvnút­ra nasolíme a odložíme na chladné miesto. Predtým, ako ju dáme piecť, soľ zmyjeme mliekom. Do brušnej dutiny vložíme umyté, rozkrojené jablká a po­sypeme ju drvenou rascou.
  2. Hus položíme na mriežku do keramického pekáča prsami dole, podlejeme vodou, popic­há­me vidličkou a pečieme odokrytú v predhriatej rúre pri teplote 170 °C asi dve až tri hodiny. Počas pečenia podlievame podľa potreby vlastnou šťavou.
  3. Potom zlejeme polovicu tu­ku, hus otočíme a dopečieme. Na záver pečenia ju viackrát po­trie­me smotanou a potom 5 mi­n­út prudko dopečieme pri 200 °C. Mäso získa vynikajúcu chuť a peknú farbu. Podávame s lokšami a červenou dusenou ka­pustou.

Súvisiace kategórie:

 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Glanc.sk