Guľky s údeným mäsom a kyslou kapustou

Chuťmeter:
 
4 porcie
 

Potrebujeme:

  • 500 g údeného mäsa
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 cibuľu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej

Na cesto:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • štipku soli

Na posypanie:

  • 1 cibuľu
  • 100 g prerastenej slaniny

Postup:

  1. Údené mäso umyjeme a vložíme do hrnca s pokrájanou kyslou kapustou. Asi hodinu varíme domäkka.
  2. Uvarené mäso vyberieme, necháme vychladnúť a pomelieme spolu s jednou cibuľou. Zmes ochutíme soľou a korením. Necháme vychladnúť, potom z mäsovej zmesi formujeme menšie guľky.
  3. Zemiaky v šupke umyjeme a uvaríme v slanej vode. Necháme mierne vychladnúť, potom ich ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle.
  4. Na ošúpané zemiaky preosejeme múku, pridáme vajce a soľ. Rýchlo zamiesime mäkké a nelepivé cesto. Zemiakové cesto nemá odpočívať, aby nezredlo, preto pracujeme rýchlo.
  5. Vymiesené cesto rozdelíme na tretiny a vyváľame do valčekov. Nožom odkrajujeme primerané množstvo cesta (asi vo veľkosti vajca), mierne ho na pomúčenej doske roztlačíme a zabalíme doň guľky z mäsa. Varíme ich vo väčšom množstve mierne osolenej vriacej vody 15 až 20 minút, alebo až kým nevyplávajú na povrch.
  6. Uvarenú kapustu zaprášime múkou, aby bola hustejšia. Podusíme aspoň 10 minút, aby nemala múčnu chuť.
  7. Ošúpanú cibuľu nadrobno pokrájame a na rozohriatom oleji opražíme dozlatista. Slaninu pokrájame na malé kocky a opražíme dochrumkava.
  8. Na tanier dáme podusenú kapustu, do nej uvarené guľky, ktoré posypeme opraženou cibuľou a nadrobno nakrájanou opraženou slaninou.

Súvisiace kategórie:

 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

iZahradkar.sk

iZdravie.sk

iPekneByvanie.sk