Potrebujeme: 1 kg kyslej kapusty, 150 g ryže, 600 g mletého bravčového mäsa, 1 veľkú cibuľu, drvenú rascu, 1 lyžičku mletej sladkej červenej papriky
Potrebujeme:
- 1 kg kyslej kapusty
- 150 g ryže
- 600 g mletého bravčového mäsa
- 1 veľkú cibuľu
- drvenú rascu
- 1 lyžičku mletej sladkej červenej papriky
- 1 lyžicu masla
- 4 strúčiky cesnaku
- 150 g domácej klobásy
- 300 ml kyslej smotany
- 150 ml smotany na šľahanie
- masť
- tuk na vymastenie misky
Kliknite si do galérie TU
Postup:
- 1.Prebratú ryžu prepláchneme, zalejeme ju len 400 ml vody, osolíme a dáme variť. Keď sa voda celkom odparí, ryžu odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Ryža nemusí byť celkom uvarená, pretože ju budeme ešte zapekať.Kým varíme ryžu, nakrájame nadrobno cibuľu, speníme ju na oleji a pridáme mleté mäso.
- 2.Opečieme, osolíme a necháme 20 minút dusiť. Podľa potreby mäso podlejeme vodou. K mäsu pridáme drvenú rascu a papriku a dusíme ešte 10 až 15 minút. Na záver ešte primiešame prelisovaný cesnak a lyžicu masla
- 3.Kapustu prepláchneme pod tečúcou vodou, scedíme a pokrájame
- 4.V hrnci roztopíme 1 až 2 lyžice masti a kapustu udusíme do mäkka. Ak treba, podlejeme ju vodou alebo vývarom.
- 5.Hlbšiu ohňovzdornú misu vymastíme tukom a uložíme do nej vrstvu asi tretiny kapusty, ale nesmie v nej byť veľa šťavy. Na ňu dáme polovicu uduseného mäsa, polovicu
- 6.klobásy nakrájanej na kolieska a znovu vrstvu z ďalšej tretiny kapusty
- 7.Kyslú smotanu zmiešame so smotanou na šľahanie a polovičným množstvom zalejeme kyslú kapustu.
- 8.Na tento základ dáme vrstvu ryže, druhú polovicu mäsa a klobásy. Potom uložíme vrstvu zvyšnej kapusty. Naplnenú misu zase polejeme zvyšnou zmesou kyslej smotany na šľahanie. Vrch polejeme roztopenou masťou rozmiešanou s červenou paprikou
- 9.Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C pečieme asi 45 minút.