FOTOpostup: Koložvárska zapekaná kapusta

Chuťmeter:
 
pre celú rodinu
 

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 150 g ryže
  • 600 g mletého bravčového mäsa
  • 1 veľkú cibuľu
  • drvenú rascu
  • 1 lyžičku mletej sladkej červenej papriky
  • 1 lyžicu masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 150 g domácej klobásy
  • 300 ml kyslej smotany
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • masť
  • tuk na vymastenie misky

Postup:

  1. Prebratú ryžu prepláchneme, zalejeme ju len 400 ml vody, osolíme a dáme variť. Keď sa voda celkom odparí, ryžu odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Ryža nemusí byť celkom uvarená, pretože ju budeme ešte zapekať.
  2. Kým varíme ryžu, nakrájame nadrobno cibuľu, speníme ju na oleji a pridáme mleté mäso.
  3. Opečieme, osolíme a necháme 20 minút dusiť. Podľa potreby mäso podlejeme vodou. K mäsu pridáme drvenú rascu a papriku a dusíme ešte 10 až 15 minút. Na záver ešte primiešame prelisovaný cesnak a lyžicu masla.
  4. Kapustu prepláchneme pod tečúcou vodou, scedíme a pokrájame.
  5. V hrnci roztopíme 1 až 2 lyžice masti a kapustu udusíme do mäkka. Ak treba, podlejeme ju vodou alebo vývarom.
  6. Hlbšiu ohňovzdornú misu vymastíme tukom a uložíme do nej vrstvu asi tretiny kapusty, ale nesmie v nej byť veľa šťavy. Na ňu dáme polovicu uduseného mäsa, polovicu klobásy nakrájanej na kolieska a znovu vrstvu z ďalšej tretiny kapusty.
  7. Kyslú smotanu zmiešame so smotanou na šľahanie a polovičným množstvom zalejeme kyslú kapustu.
  8. Na tento základ dáme vrstvu ryže, druhú polovicu mäsa a klobásy. Potom uložíme vrstvu zvyšnej kapusty. Naplnenú misu zase polejeme zvyšnou zmesou kyslej smotany a smotany na šľahanie. Vrch polejeme roztopenou masťou rozmiešanou s červenou paprikou.
  9. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180 °C pečieme asi 45 minút.

Súvisiace kategórie:

 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Glanc.sk