Hovädzia sviečkovica

Chuťmeter:
 
 
Mäso umyjeme a osušíme. V širšom kastróli rozohrejeme olej a masť. Vložíme mäso, osolíme, okoreníme a prudko opečieme zo všetkých strán. Potom ho vyberieme a potrieme horčicou.

Potrebujeme:

  • 1,5 kg hovädzej sviečkovice (prípadne falošnej)
  • 1 lyžicu oleja
  • 1 zarovnanú lyžicu masti
  • plnotučnú horčicu na potretie
  • 1 cibuľu
  • 1 stredný zeler
  • 3 kusy petržlenu
  • 5 kusov mrkvy
  • 2 bobkové listy
  • muškátový orech
  • slepačí vývar na podlievanie
  • 250 ml kyslej smotany
  • 250 ml smotany na varenie
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. Mäso umyjeme a osušíme. V širšom kastróli rozohrejeme olej a masť. Vložíme mäso, osolíme, okoreníme a prudko opečieme zo všetkých strán. Potom ho vyberieme a potrieme horčicou.
  2. Vo výpeku do sklovita opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu. Asi po 10 minútach k zelenine vložíme mäso, pridáme bobkový list a ochutíme štipkou nastrúhaného muškátového orieška. Po chvíli mäso obrátime na druhú stranu, podlejeme vývarom a prikryté dusíme 1,5 až 2 hodiny.
  3. Keď je už mäso mäkké, vyberieme ho. Z udusenej zeleniny vyberieme bobkový list a ešte vlažnú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom. Na záver pridáme kyslú aj sladkú smotanu (nemusíme použiť celú, podľa chuti), premiešame, dochutíme a podávame s tenkými plátkami mäsa a knedľou.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Hovädzia sviečkovica