Plnené kapustné listy

Chuťmeter:
 
6 porcií
 

Potrebujeme:

  • 600 g bielej hlávkovej kapusty
  • 60 g guľatej ryže
  • 500 g mletého bravčového pliecka
  • 1 vajce
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL drvenej rasce
  • štipku strúhaného muškátového orieška
  • 1 cibuľu
  • 2 PL paradajkového pretlaku alebo kečupu
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 PL hladkej múky
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. Z hlávkovej kapusty odstránime vrchné listy, hlávku opláchneme, vložíme do väč­šie­ho hrnca a zalejeme vodou. Na miernom ohni ju asi 10 minút povaríme v mierne osolenej vode. Potom ju scedíme a rozoberieme na jednotlivé listy. Hrubšiu časť vyrežeme alebo jemne naklepeme.
  2. Ryžu prepláchneme, scedíme a opečieme na troche oleja. Potom ju osolíme, zalejeme 140 ml vriacej vody a prikrytú na miernom ohni varíme asi 15 minút do mäkka.
  3. Mleté mäso zmiešame s vajcom, uvarenou, mierne vychladenou ryžou. Ochutíme mletou paprikou, drvenou rascou a mletým muškátovým orieškom. Zmesou naplníme kapustné listy, zvinieme ich a preložíme do zapekacej misy, ktorú sme vytreli olejom. Prikryjeme a vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C zapekáme asi 20 minút.
  4. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak alebo kečup, podlejeme 100 ml vody z uvarenej kapusty a chvíľu dusíme. Šťavu zjemníme kyslou smotanou zmiešanou s múkou a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Polejeme ňou predpečené kapustné listy a odokryté pečieme ešte asi 15 minút. Podávame so zemiakovým pyré.

Súvisiace kategórie:

 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Glanc.sk