Bazový sirup

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Čajový odvar z bazy je účinný pri prechladnutí, uľahčuje vykašliavanie, zvyšuje imunitu a pomáha pri látkovej premene. Baza účinne pôsobí aj pri zápaloch. Okrem čaju sa z bazových kvetov pripravuje sirup, med, limonáda, víno, prípadne sa vyprážajú.

Potrebujeme:

  • 2 l prevarenej vody
  • 25 – 30 bazových kvetov
  • 2 citróny (prípadne 1 ČL kyseliny citrónovej)
  • 2 kg kryštálového cukru

Postup:

  1. Do väčšieho zaváraninového pohára nalejeme vodu a vložíme kvety bazy aj s približne 1 cm dlhou stonkou. Zmiešame s citrónovou šťavou alebo s lyžičkou kyseliny citrónovej. Na slnečnom mieste necháme odstáť 48 hodín.
  2. Cez gázu precedíme do väčšieho hrnca, pridáme kryštálový cukor a na miernom ohni zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Horúci sirup vlejeme do fliaš a uzavrieme korkovým uzáverom. Skladujeme v chlade.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Bazový sirup