Vaječný nápoj

Chuťmeter:
 
1 porcia
 
K chladnému počasiu a pravej zimnej atmosfére patria nápoje, ktoré zohrejú nielen skrehnuté ruky, ale aj poriadne rozprúdia krv.

Potrebujeme:

  • 250 ml alebo 125 ml mlieka
  • 125 ml sladkej smotany na varenie
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 100 ml rumu, brandy, whisky alebo inej liehoviny podľa chuti na variáciu s obsahom alkoholu
  • 2 žĺtky
  • trochu mletej škorice
  • muškátový orech
  • škoricu na ozdobenie

Postup:

  1. Mlieko alebo mlieko so smotanou privedieme spolu s muškátovým orieškom do varu. V kastróliku vyšľaháme žĺtky s cukrom, prilejeme mlieko a za stáleho miešania zahrievame, najlepšie nad parou, až kým zmes nezačne hustnúť.
  2. Z hotového nápoja vyberieme muškátový oriešok a horúci krém podávame v nižších pohároch so širokým dnom. Ak pripravujeme alkoholický variant, prilejeme liehovinu a zľahka premiešame. Na záver ozdobíme strúhaným muškátovým orieškom, prípadne škoricou.
  3. Ak vám nápoj zostane, môžete ho studený vyliať do fľašky a dať vychladiť.
  4. Náš tip: Základný nápoj podávame so štamperlíkom umu, brandy alebo inej liehoviny, aby si nápoj každý mohol zlepšiť podľa vlastnej chuti.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Vaječný nápoj