VIDEOrecept: Vtáčie mlieko „de luxe“

Chuťmeter:
 
6 porcií
 
Vtáčie mlieko „de luxe“

Potrebujeme:

  • 800 ml plnotučného mlieka alebo 400 ml mlieka a 400 ml smotany na šľahanie
  • 10 žĺtkov
  • 165 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • maslo

Na snehové obláčiky:

  • 8 bielkov
  • 7 lyžíc práškového cukru
  • štipku soli

Postup:

  1. Vanilkový struk prekrojíme napoly a vyškriabeme z neho semienka. Mlieko vlejeme do misy, pridáme k nemu vanilkový struk a semienka a necháme cez noc v chladničke vylúhovať.
  2. Hrniec vymastíme maslom, nalejeme doň mlieko a privedieme takmer k varu. Pod bodom varu varíme ešte 4 až 5 minút. Stiahneme z plameňa a necháme vylúhovať 20 minút. Potom vanilkový struk odstránime.
  3. Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. Elektrickým mixérom vyšľaháme žĺtky s cukrom do biela, prilejeme mlieko ochutené vanilkou. Zmes vylejeme späť do hrnca, zohrejeme približne na 85 °C, zmes nesmie vrieť. Varíme dovtedy, kým krém nezhustne. Necháme vychladnúť v chladničke.
  4. Pripravíme snehové obláčiky: Vaječné bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Ku koncu šľahania pridáme cukor.
  5. Misky na suflé alebo porcelánové šálky vymastíme a do polovice ich naplníme bielkovým snehom. Misky dáme do hlbšieho pekáča a prilejeme vriacu vodu približne do výšky polovice formičiek. Zakryjeme papierom na pečenie a zapekáme 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečený sneh necháme 15 minút chladnúť a potom ho vyberieme z misiek. Snehové obláčiky dáme do misiek a okolo nalejeme vanilkový krém. Povrch ozdobíme karamelovými niťami.

VIDEO: Pozrite si postup prípravy Vtáčieho mlieka „de luxe“:

Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
VIDEOrecept: Vtáčie mlieko „de luxe“
Dobré Jedlo