Boršč s kyslou smotanou a fetou

Chuťmeter:
 
5 porcií
 
Všetku zeleninu – okrem cvikly očistíme a najemno pokrájame. Cviklu ošúpeme a pokrájame na kocky. Jablká olúpeme, vyrežeme jadrovníky a dužinu a pokrájame na veľké kocky.

Potrebujeme:

  • 1 veľkú cibuľu
  • 3 veľké strúčiky cesnaku
  • 1 stopku zeleru
  • 1 veľkú mrkvu
  • 800 g surovej cvikly
  • 2 jablká
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lyžice hustej kyslej smotany
  • za hrsť čerstvého kôpru
  • 50 g fety
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. Všetku zeleninu – okrem cvikly očistíme a najemno pokrájame. Cviklu ošúpeme a pokrájame na kocky. Jablká olúpeme, vyrežeme jadrovníky a dužinu pokrájame na veľké kocky.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej. Pridáme pokrájanú cibuľu, cesnak, zeler a mrkvu. Asi pätnásť minút dusíme na miernom plameni alebo kým zelenina nezmäkne. Potom pridáme pokrájanú cviklu a jablká. Premiešame a asi päť minút podusíme, až kým cvikla a jablká nezačnú mierne mäknúť.
  3. Prilejeme horúci vývar, osolíme a okoreníme. Prikryjeme pokrievkou, zvýšime plameň a všetko privedieme do varu. Potom stiahneme plameň a asi štyridsaťpäť minút pomaly varíme.
  4. Polievku stiahneme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť. Potom ju tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Rozmixovanú zmes precedíme cez jemné sitko do čistého hrnca. Podľa potreby ochutíme. Vrátime na sporák a zohrejeme. Polievku rozdelíme do misiek a ozdobíme kyslou smotanou, čerstvým kôprom a rozdrvenou fetou. Podávame s kúskom ražného chleba.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Boršč s kyslou smotanou a fetou