Český guláš

Chuťmeter:
 
 
Náš Tip: Guláš jednoducho a bez múky zahustíte škrobom zo zemiakov –stačí, ak väčší očistený zemiak nastrúhate na jemnom strúhadle a primiešate ku gulášu. Pokrm sa zahustí už za pár minút, preto zemiak pridávajte, až keď je mäso celkom mäkké.

Potrebujeme:

  • 1,5 kg hovädzieho mäsa (hovädzie predné alebo močing)
  • 800 g cibule
  • 2 lyžice mletej červenej papriky
  • 3 lyžice paradajkového pyré
  • 3 lyžice piva alebo lyžicu octu
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 lyžičky sušeného majoránu
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej

Postup:

  1. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a opražíme ju dozlatista. K cibuli pridáme polovicu mletej papriky a paradajkové pyré, pivo alebo ocot, zamiešame a podlejeme malým množstvom vody.
  2. K základu pridáme mäso a prisypeme zvyšok papriky. Premiešame, aby sa ňou mäso dobre obalilo, osolíme, okoreníme a pridáme sušený majorán, ktorý rozmrvíme medzi prstami. Všetko ešte raz dobre zamiešame, zakryjeme pokrievkou, znížime plameň a mäso necháme pod pokrievkou pri nízkej teplote bublať.
  3. Keď je mäso takmer hotové, necháme vyvariť tekutinu, až kým sa na povrchu neobjaví vyvarený červený tuk. Potom mäso zaprášime múkou, dobre zamiešame a zalejeme vriacou vodou. Podľa potreby podlievame vodou, až kým mäso nie je celkom mäkké.
  4. Na záver guláš osolíme, môžeme pridať prelisovaný cesnak a všetko ešte dobre premiešať.
  5. Podávame so žemľovými knedľami alebo s tmavým chlebom.
  6. Náš Tip: Guláš jednoducho a bez múky zahustíte škrobom zo zemiakov –stačí, ak väčší očistený zemiak nastrúhate na jemnom strúhadle a primiešate ku gulášu. Pokrm sa zahustí už za pár minút, preto zemiak pridávajte, až keď je mäso celkom mäkké.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Český guláš