Kulajda

Chuťmeter:
 
pre celú rodinu
 
Pri varení tejto lahodnej smotanovej polievky šetrite vodou. Radšej jej tam dajte menej, pretože správna kulajda má byť hustá.

Pri varení tejto lahodnej smotanovej polievky šetrite vodou. Radšej jej tam dajte menej, pretože správna kulajda má byť hustá. Šetrite aj octom. V príliš kyslej polievke nevynikne chuť húb a smotany.

Do polievky namiesto vajec uvarených natvrdo môžete dať aj stratené vajcia. Pripravíte ich tak, že ešte počas varenia do polievky postupne rozklepnete niekoľko vajec. Varte ich asi 3 minúty, potom hrniec stiahnite zo sporáka a pred servírovaním nechajte vajcia ešte asi 5 minút „dôjsť“.

Potrebujeme:

  • 600 g čerstvých húb (šampiňóny, hliva)
  • 4 zemiaky
  • 750 ml vody
  • 1/2 kávovej lyžičky drvenej rasce
  • 5 zrniečok čierneho korenia
  • 5 zrniečok nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 50 ml mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 200 ml kyslej smotany
  • pol lyžičky cukru
  • 1 až 2 lyžice octu
  • čerstvý alebo mrazený kôpor
  • 4 čerstvé vajcia
  • soľ

Postup:

  1. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky. V hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme rascu, bobkové listy, po 3 zrniečka čierneho a nového korenie. Potom do vriacej vody pridáme huby so zemiakmi a na miernom ohni ich pod pokrievkou uvaríme.
  2. Keď sú zemiaky mäkké, polievku zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku a povaríme ešte 5 až 8 minút.
  3. Do polievky pridáme smotanu, cukor a ocot, ktorý sme predtým prevarili v malom kastróliku s trochou vody, štipkou soli, bobkovým listom, 2 zrnkami nového a čierneho korenia – smotana sa v polievke nezrazí.
  4. Kyslú polievku ochutíme nasekaným kôprom a osolíme podľa chuti. Pri servírovaní do každej porcie pridáme na plátky nakrájané vajce uvarené na tvrdo.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Kulajda