Najlepšia kapustnica

Chuťmeter:
 
pre celú rodinu
 

Potrebujeme:

  • 1,5 kg kyslej kapusty
  • 600 g hovädzieho predného
  • 600 g bravčového pliecka
  • 2 – 3 menšie cibule
  • 10 zrniečok celého čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška
  • 150 ml mlieka alebo vody
  • 100 g sušených húb
  • 3 PL mletej červenej papriky
  • 3 l kuracieho bujónu
  • 300 g suchej klobásy
  • malú čili papričku, korenie tabasco (nemusí byť)
  • rastlinný olej
  • soľ
  • celé čierne korenie

Postup:

  1. Na rozpálenom oleji speníme na­drobno po­kráj­anú cibuľu. Pridáme umy­té a na menšie kocky pokrájané hovädzie mäso, celé čierne ko­renie, bobkové listy a na­strúhaný muškátový oriešok. Mäso pomaly dusíme. Do misky nalejeme mlieko a namočíme prepláchnuté huby.
  2. Keď hovädzina pustí šťavu a je na polovicu mäkká, pridáme umy­té a na kocky nakrájané bravčové mäso. Dusíme pod pokrievkou na miernom ohni, kým nie je polomäkké. Vtedy pridáme 2 až 3 ly­žice mletej červenej papriky. Ne­solíme. V ďalšom hrnci uvaríme kurací bujón.
  3. Mäso ďalej dusíme na miernom ohni a pridáme namočené huby. Stále nedolievame žiadnu vodu. Po 10 minútach restovania, keď je hovä­dzina už takmer mäkká, pridáme kyslú kapustu. Aby nebola príliš kyslá, premyjeme ju, prípadne pokrájame na menšie kúsky. Kapustu premiešame s mäsom ­a zalejeme horúcim bujónom.
  4. Kapustnicu necháme pomaly variť, aby sa kapusta nerozvarila. Po 20 až 30 minútach ju ochutnáme a dochutíme soľou, prípadne do nej pridáme čili papričku a nie­koľko kva­piek tabasca. Nakoniec pridáme na kolieska nakrájanú klobásu. Kapustnicu už nevaríme.
  5. Náš tip: Kapustnicu môžete uvariť už dva dni pred Vianocami. Veď prastaré mamy hovorievali, že najlepšia je na tretí deň. Zohrievať ju môžete všetku, alebo z nej odoberajte podľa potreby.

Súvisiace kategórie:

 

Aktuálne Dobré jedlo

náhľad aktuálneho čísla Online Predplatné
 
 
 

iZahradkar.sk

iZdravie.sk

iPekneByvanie.sk