FOTOpostup: Osvedčená domáca huspenina

05
Chuťmeter:
 
10 porcií
 
Potrebujeme: 2 bravčové kolená, 2 bravčové paprčky, 500 g bravčových koží, 500 g bravčového pliecka, 20 zrniečok čierneho korenia, 10 zrniečok nového korenia

Potrebujeme:

  • 2 bravčové kolená
  • 2 bravčové paprčky
  • 500 g bravčových koží
  • 500 g bravčového pliecka
  • 20 zrniečok čierneho korenia
  • 10 zrniečok nového korenia
  • 2-3 bobkové listy
  • 4 vetvičky čerstvého tymianu
  • 2 cibule
  • 8-10 strúčikov cesnaku
  • 5 mrkiev
  • 1-2 petržleny
  • polovicu hľuzy zeleru
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • soľ
  • ocot

Na dochutenie:

  • bielu cibuľu
  • ocot
  • chren
  • citrón
  • mletú červenú papriku
  • kyslé uhorky

Postup:

  1. Dva dni pred prípravou namočíme kolená, paprčky a kože do silného slaného roztoku (voda + soľ) a uložíme ho do chladničky. Po dvoch dňoch kúsky mäsa vyberieme z roztoku a dobre ich umyjeme. Dáme ich do väčšieho (asi 5-litrového) hrnca a zalejeme čistou studenou vodou. Dáme variť.
  2. Môžeme však zvoliť aj rýchlejšiu cestu: Kolená, paprčky a kože vopred nenamáčame v slanom náleve, len ich dobre očistíme, umyjeme a dáme variť.
  3. Do hrnca k paprčkám, kolenám a kožiam pridáme čierne a nové korenie, bobkové listy a vetvičky tymianu. Keď voda začne vrieť, zmiernime plameň. Pridáme očistené cibule prekrojené na polovice a očistené strúčiky cesnaku. Osolíme a prikryjeme pokrievkou.
  4. Huspeninu na miernom ohni varíme asi dve hodiny. Priebežne odstraňujeme tvoriacu sa penu. Nemiešame.
  5. Keď sa mäso začne trochu oddeľovať od kosti, pridáme umyté bravčové pliecko a umytú očistenú mrkvu, petržlen a zeler. Ďalej pomaly varíme na miernom plameni.
  6. Pretože zeleninu budeme potrebovať na servírovanie huspeniny, nenecháme ju úplne rozvariť. Keď je uvarená, opatrne ju vyberieme a odložíme.
  7. V čiastočne zakrytom hrnci huspeninu varíme dovtedy, kým sa mäso celkom neoddelí od kosti, čo bude trvať najmenej štyri hodiny.
  8. Keď máme pocit, že je uvarená, podľa chuti ju dosolíme a pridáme do nej pár lyžíc octu. Či je huspenina dostatočne hustá, zistíme tak, že si malé množstvo odoberieme na tanierik a prstami vyskúšame, či sa lepí. Na tanieriku na chladnom mieste by mala za pár minút stuhnúť.
  9. Uvarenú zeleninu nakrájame na úhľadné kusy. Mäso necháme trochu vychladnúť a takisto ho nakrájame na menšie kocky. Zeleninu i mäso – môžeme pridať aj polovicu natvrdo uvareného vajca – rozdelíme do hlbokých tanierov alebo misiek a zalejeme precedenou huspeninou.
  10. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky, aby huspenina dokonale stuhla. Potom ju vyklopíme na plytký tanier, ozdobíme kolieskami cibule a petržlenovou vňaťou. Podávame s octom a čerstvým chlebom.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
FOTOpostup: Osvedčená domáca huspenina