Polievka kuruckých vojvodcov

Chuťmeter:
 
pre celú rodinu
 
Náš tip V polievke, ktorú vraj jedávali kuruckí vojaci, môžete uvariť aj sušené slivky alebo celé jablko.

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty + 500 ml kapustovej šťavy
  • 1,5 – 2 l hydinového alebo zeleninového vývaru z kocky
  • 10 zrniek čierneho korenia
  • 10 zrniek nového korenia
  • pol lyžičky drvenej rasce
  • 3 klinčeky
  • 5 zrniečok jalovca
  • 2 bobkové listy
  • 3 cibule
  • 50 g sušených hríbov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 600 bravčového pliecka
  • 2 lyžice mletej sladkej mletej papriky
  • 1 čajovú lyžičku štipľavej mletej papriky (nemusí byť)
  • 2 nožičky domácej klobásy
  • 500 ml kyslej smotany
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • soľ
  • cukor
  • ocot
  • olej na opekanie

Postup:

  1. Kapustu zalejeme vývarom. Pridáme celé čierne korenie, nové korenie, rascu, klinčeky, jalovec, bobkové listy, 2 cibule rozkrojené na polovice a 2 strúčiky cesnaku.
  2. Sušené huby namočíme aspoň na pol hodiny do mlieka. Potom scedíme a pridáme do polievky. Polievku privedieme do varu.
  3. Kým sa kapusta varí, v druhom hrnci na oleji speníme nadrobno nakrájanú zvyšnú cibuľu. Pridáme 2 prelisované strúčiky cesnaku, na kocky nakrájané bravčové mäso, opečieme a poprášime sladkou a podľa chuti aj štipľavou mletou paprikou.
  4. Opečené mäso preložíme do hrnca ku kapuste a spolu varíme asi hodinu, alebo kým mäso nie je mäkké. Krátko pred dovarením pridáme do polievky na kolieska nakrájanú klobásu. V kyslej smotane rozmiešame hladkú múku a prilejeme do polievky. Ešte asi 10 minút povaríme. Podľa potreby polievku dochutíme trochou cukru alebo octu.
  5. Polievku podávame s čerstvým bielym chlebom.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Polievka kuruckých vojvodcov