Tekvicová polievka pre labužníkov: So zázvorom a jabĺčkami!

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
1 tekvicu hokaido (asi 1,5 kg), 1 bielu cibuľu, 2,5 cm kúsok čerstvého zázvoru alebo 1 kávovú lyžičku sušeného zázvoru

Potrebujeme:

  • 1 tekvicu hokaido (asi 1,5 kg)
  • 1 bielu cibuľu
  • 2,5 cm kúsok čerstvého zázvoru alebo 1 kávovú lyžičku sušeného zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 menšie sladkokyslé jablká
  • šťavu z polovice citróna
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžičku korenia karí
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 4 lyžice bieleho vína (nemusí byť)
  • 50 ml jablkovej šťavy
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • soľ

Postup:

  1. Cibuľu zázvor a cesnak očistíme a pokrájame nadrobno. Tekvicu ošúpeme, odstránime semená a pokrájame na malé kúsky.
  2. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kocky. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  3. Vo väčšom hrnci na masle podusíme cibuľu, zázvor a cesnak. Pridáme korenie karí a za stáleho miešania dusíme asi 3 minúty. Pridáme tekvicu a jablká.
  4. K tekvicovému základu prilejeme vývar a víno. Privedieme do varu, zmiernime plameň a pod pokrievkou pomaly varíme asi 30 minút. Polievku necháme mierne vychladnúť a dohladka ju rozmixujeme.
  5. Do polievky prilejeme jablkovú šťavu a smotanu. Podľa chuti ju dosolíme, zohrejeme, ale už nevaríme.
  6. Jednotlivé porcie dozdobíme opečenými tekvicovými semienkami a podávame s kolieskami suchárov, krutónmi prípadne poliate tekvicovým olejom.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Tekvicová polievka pre labužníkov: So zázvorom a jabĺčkami!
dobrejedlo.sk