Viete, že existuje viac ako 70 druhov kvetov, ktoré možno konzumovať?

05.09.2017
02
 

Lupienky v zmrzline

  • V talianskej kuchyni sú mimoriadne obľúbené vyprážané cuketové kvety. Lupienky ruží sa zase často vyskytujú v indických pokrmoch. U nás ich však väčšina ľudí považuje len za ozdobu.
  • Celé kvety alebo okvetné lístky sa používajú do šalátov, čajov, na dezerty. Dodajú však nové chute aj cestovinám, zmrzline, limonádam či kokteilom.
  • Jedlé kvety premenia pohár šampanského na kúzelný nápoj. Jednoduchý plátok nízkotučného cheesecaku s nimi bude vyzerať ako najväčšie majstrovské dielo.

Bezpečné kvety

  • Do jedla dávajte len kvety, ktoré poznáte a o ktorých viete, že sú jedlé.
  • Konzumujte kvety, ktoré sa pestujú na tento účel alebo ste si ich sami vypestovali bez akýchkoľvek chemických postrekov. Kvety z kvetinárstva alebo zo škôlky nie sú vhodné, pravdepodobne boli ošetrené pesticídmi či herbicídmi.
  • Na konzumáciu sa nehodia ani rastliny rastúce pri cestách alebo kvety z verejných parkov.
  • Konzumujte iba okvetné lístky, piestiky a tyčinky predtým odstráňte. Zostať môžu len v malých kvetoch ako bazalka či tymian.
  • Pozor si musíte dať, ak trpíte alergiami. Aj jedlé kvety ich môžu zhoršiť.
  • Ak chcete zachovať kvety čerstvé, rozložte ich na vlhké papierové utierky do vzduchotesnej nádoby do chladničky. Takto vydržia až 10 dní.

Tieto sú jedlé:

Levanduľa

Sladké, pikantné a parfumované kvietky sú skvelým doplnkom k sladkým i slaným pokrmom.

Kapucínka

Je jedným z najpopulárnejších jedlých kvetov. Svojou ostrou pikantnou chuťou pripomínajú potočnicu lekársku, ktorá sa často vyskytuje v britských receptoch pod názvom watercress.

Ruže

Lístky majú silnú arómu. Ideálne sú v nápojoch, môžete nimi posypať dezerty, hodia sa aj do džemu. Všetky ruže sú jedlé, výraznejšiu chuť majú tmavšie odrody.

Kvety cukety a tekvice

Kvety z oboch rastlín sa hodia na vyprážanie v ľahkom cestíčku. Pred použitím z nich odstráňte tyčinky.

Fialky

Sú sladké a krásne v šalátoch, ako ozdoba dezertov či nápojov. Stačí, ak ich opatrne namočíte do rozšľahaného bielka a obalíte v krupicovom cukre.

Pažítka, cesnak

Všetky kvety z rodu Allium (pór, pažítka, cesnak) sú jedlé a chutné. Chute oscilujú od jemnej pórovej po robustnú cesnakovú.

Nechtík

Kvety sú korenisté, žiarivo žltej farby. Hodia sa do polievok, cestovín, ryže, do bylinkového masla i do šalátov.

Rukola

Kvety majú pikantnú príchuť podobne ako listy. Sú bielej i žltej farby s tmavofialovými pruhmi.

Bazalka

Kvety prechádzajú od bielej cez ružovú až po le­vanduľovú. Chutia skoro ako listy, len jemnejšie.

Borák

Kvety sú krásne modré a chutia ako uhorka.

Klinček

Kvety chutia sladko a sú dosť aromatické.

Chryzantéma

Má ostrú až štipľavú chuť, ale na tanieri je zaujímavá pre širokú škálu farieb.

Citrusy

Citrusové kvety sú sladké a veľmi voňavé. Pridávajte ich opatrne, aby ste jedlo neprevoňali.

Ibištek

Kvet má kyslastú chuť. Stačí ho dať na dno pohára obľúbeného sektu a sledovať, ako okolo neho prúdia bublinky. Z kvetov ibišteka, trstinového cukru a vody vznikne sirup pripomínajúci chuť malín a rebarbory.

Ďatelina

Kvety sú sladké s nádychom sladkého drievka.

Fuksia

Pikantné farebné kvety sú vždy krásnou prílohou.

Foto: profimedia

Autor: dobrejedlo.sk
Videorecepty
 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Viete, že existuje viac ako 70 druhov kvetov, ktoré možno konzumovať?
dobrejedlo.sk