Banánový koláč

Chuťmeter:
 
 

pre celú rodinu

Potrebujeme:

  • Cesto:
  • 50 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 20 g tmavej strúhanej čokolády
  • 2 PL mlieka
  • 1 – 2 PL kakaa
  • 80 g preosiatej strúhanky
  • 130 g polohrubej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • marhuľový džem na potretie
    Na plnku:
  • 400 ml mlieka
  • 70 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g práš­kového cukru
  • po 30 g nastrúhanej tmavej a bielej čokolády
  • 3 banány + 1 na ozdobenie
  • 3 plátky želatíny
    Na ozdobenie:
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 2 balíčky stužovača šľahačky
  • strúhanú čokoládu
  • lístky mäty

Postup:

1. Vajcia rozklepneme a bielky oddelíme od žĺtkov. V miske vymiešame zmäknuté maslo, práškový cukor a  žĺtky. Pridáme postrúhanú čokoládu, mlieko, kakao a strúhanku. Zľahka primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a z bielkov vyšľahaný sneh. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180/160 °C pečieme zhruba 25 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.

2. Do mlieka zamiešame múku, uvaríme hus­tú kašu, ktorú necháme za občasného premiešania vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme vychladnutú kašu a spolu vyšľaháme.

3. Banány ošúpeme, pokrájame na kocky a vmiešame do maslo­vého krému. Nakoniec pridáme po­strú­hanú čokoládu a želatínu, vo­pred pripravenú podľa návodu na obale.

4. Vychladnuté cesto vyklopíme na čistú podložku a odstránime papier. Na cesto natrieme najprv marhuľový džem, potom rovnomerne rozotrieme plnku.

5. Dobre vychladenú smotanu zmie­šame so stužovačom a vyšľa­há­me dotuha. Šľahačku rozotrieme na plnku a koláč odložíme na pár hodín do chladu. Potom koláč po­krájame na kocky a posypeme strúhanou čokoládou. Ozdobíme ko­lieskami banánov a lístkami mäty.

Súvisiace kategórie:

 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

iZahradkar.sk

iZdravie.sk

iPekneByvanie.sk