Dobošové rezy

Chuťmeter:
 
25 kusov
 

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 10 vajec
  • 135 g kryštálového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • nastrúhanú kôru z 1 citróna
  • tuk a múku na vymastenie a vysypanie plechu

Na maslový krém:

  • 2 PL sušeného mlieka
  • 130 g práškového cukru
  • 210 ml vody
  • 1 žĺtok
  • 50 g krémového prášku Zlatý klas
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 250 g masla
  • 1 až 2 PL kakaa

Na poliatie:

  • čokoládovú cukrársku polevu a stužený tuk

Postup:

  1. Pripravíme cesto: Vajcia rozbijeme, žĺtky opatrne oddelíme od bielkov. Žĺtky a tretinu cukru spolu vymiešame do peny. Z bielkov a zo zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovej peny zľahka vmiešame preosiatu múku, postrúhanú citrónovú kôru a sneh. Cesto rozdelíme na tri časti, z ktorých na vymastenom a vysypanom plechu postupne upečieme tri pláty. Pečieme asi 7 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C. Upečené pláty necháme vychladnúť, potom ich opatrne podoberieme nožom a pozdĺžne prekrojíme na polovice. Poukladáme ich na seba tak, že medzi ne vložíme mastný papier, aby sa nezlepili.
  2. Pripravíme krém: V kastróliku dobre rozhabarkujeme sušené mlieko, cukor a asi tri štvrtiny množstva vody a privedieme do varu. Pridáme žĺtok a krémový prášok, rozmiešané vo zvyšku vody, a vanilínový cukor. Uvaríme hustý puding, odstavíme a za občasného premiešania necháme vy­chladnúť. Do vychladnutého pudingu vmiešame pokrájané maslo a nakoniec preosiate kakao.
  3. Pláty cesta postupne natrieme krémom a dobre pritlačíme rukou, prípadne zaťažíme plechom. Po stuhnutí vrchný plát natrieme pripravenou čokoládovou polevou. Necháme vychladnúť a nožom namočeným v horúcej vode krájame úhľadné rezy.
  4. Náš tip: Namiesto sušeného mlieka a vody môžete do krému použiť 250 ml čerstvého mlieka.

Súvisiace kategórie:

 

Aktuálne Dobré jedlo

náhľad aktuálneho čísla Online Predplatné
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Glanc.sk