Jahodová torta s tvarohovou plnkou a so želé

Chuťmeter:
 
12 porcií
 

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilínového cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžicu kyslej smotany

Na krém:

  • 250 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 375 ml smotany na šľahanie
  • 80 g práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilínového cukru
  • 5 zarovnaných lyžičiek želatíny
  • 2 lyžice rumu

Na jahodovú vrstvu:

  • 500 g jahôd
  • 100 g jahodového džemu
  • 1 lyžicu rumu
  • 2 balíčky červeného tortového želé
  • 50 g mandľových lupienkov
  • šľahačku na ozdobenie

Postup:

  1. Preosiatu múku s kypriacim práškom zmiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Prid­á­me pokrájané studené maslo, vajce, kyslú smotanu a na doske vypracujeme hladké cesto, kto­ré vložíme do mikroténového vrecúška a na ho­di­nu odložíme odpočinúť do chladu. Veľký ob­dĺžnikový plech vyložíme papierom na pečenie.
  2. Rúru vyhrejeme na 175/155 °C. Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti, každú časť rozvaľ­káme a podľa veľkosti tortovej formy vykrojíme dva kruhy. Prenesieme ich na pripravený plech, popicháme vidličkou a postupne upečieme (v teplovzdušnej rúre ich môžeme upiecť naraz na dvoch plechoch). Vo vyhriatej rúre pečieme asi 10 minút. Upečené pláty necháme vy­chladnúť.
  3. Pripravíme krém: Želatínu zalejeme 5 lyžicami vody a necháme napučať. Potom ju rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme rum a premiešame. Tvaroh vymiešame s vanilínovým cukrom a polovicou práškového cukru. Smotanu vyšľaháme dotuha so zvyšným cukrom, opatrne pridáme k vymiešanému tvarohu a premiešame. Nakoniec vmiešame rozpustenú želatínu.
  4. V kastróliku mierne zahrejeme džem, odstavíme a vmiešame doň lyžicu rumu. Vychladnuté pláty spojíme teplým jahodovým džemom a vložíme do tortovej formy. Boky formy vyložíme papierom na pečenie. Pláty zalejeme tvarohovým krémom a dáme na hodinu do chladničky stuhnúť. Na stuhnutý krém poukladáme polovice jahôd – zopár si odložíme na ozdobenie. Podľa návodu na obale pripravíme tortové želé a zalejeme ním jahody. Tortu odložíme na 1 až 2 hodiny do chladničky.
  5. Stuhnutú tortu vyberieme z formy a boky obalíme mandľovými lupienkami. Pred podávaním tortu ozdobíme šľahačkou a zvyšnými jahodami.

Súvisiace kategórie:

 

Aktuálne Dobré jedlo

náhľad aktuálneho čísla Online Predplatné
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Glanc.sk