Tradičné kysnuté šišky s marhuľovým lekvárom

Chuťmeter:
 
pre celú rodinu
 

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • citrónovú kôru z polovice citróna
  • 40 g droždia
  • trochu mlieka
  • 4 žĺtky
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • štipku soli
  • 2 lyžice rumu
  • 250 g marhuľového lekváru
  • vanilínový cukor na posypanie
  • masť, olej alebo stužený pokrmový tuk na vyprážanie

Postup:

  1. Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru. Pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum. Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto. Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny a nelepí sa na nádobu ani na varešku, trocha ho posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme a z polovice cesta okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska. Na druhej polovici cesta si najprv formičkou označíme ko­lieska, do stredu každého dáme kúsok lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, dookola prstom trocha stlačíme a opäť formičkou vykrojíme.
  3. Lekvárom naplnené šišky zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste nakysnúť. Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime a vypražíme aj z druhej strany. Hotové vyberieme, uložíme na čistý hodvábny papier alebo obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku a posypeme vanilínovým cukrom.

Súvisiace kategórie:

 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Glanc.sk