Čokoládovo-gaštanová roláda

Chuťmeter:
 
8 porcií
 
Čokoládovo-gaštanová roláda

Potrebujeme:

  • 180 g horkej čokolády (50 %-nej)
  • 6 veľkých vajec
  • 180 g jemného kryštálového cukru
  • maslo na vymastenie plechu

Na plnku:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček stužovača šľahačky
  • 125 g gaštanového pyré
  • 2 lyžice mandľového likéru

Na ozdobenie:

  • 100 g horkej čokolády
  • 10 malín v bielej čokoláde
  • kávové zrná v horkej a bielej čokoláde
  • lístky cezmíny

Postup:

  1. Rúru vyhrejeme na 180/160°C. Plech s rozmermi 30 x 40 cm vyložíme papierom na pečenie. Papier potrieme zmäknutým maslom. Čokoládu nalámeme na kúsky a rozpustíme v antikorovej miske nad parou vo vodnom kúpeli. Miska sa nesmie dotýkať vody. Čokoládu vymiešame do hladka a odstavíme z plameňa.
  2. Vajcia rozklepneme, žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky s polovicou cukru šľaháme 3 až 4 minúty ručným šľahačom, až kým nevznikne hustá bledožltá masa. Vyšľahané žĺtky primiešame k vlažnej rozpustenej čokoláde.
  3. V druhej miske vyšľaháme sneh z bielkov so zvyšným cukrom. Sneh postupne po malých dávkach zapracujeme do žĺtkovo-čokoládovej zmesi. Cesto rozotrieme na plech a k okrajom uhladíme kuchynskou stierkou. Vo vyhriatej rúre pečieme 15 minút. Či je cesto dostatočne upečené, zistíme špáradlom, ktoré by malo po vytiahnutí z cesta zostať suché. Cesto však nesmieme vysušiť, pretože by sa pri stáčaní lámalo.
  4. Upečený plát necháme 2 až 3 minúty chladnúť. Prikryjeme ho papierom na pečenie, na ktorý dáme vlhkú (nie mokrú) utierku. Po vychladnutí utierku odstránime a plát pomocou druhého plechu na pečenie prevrátime. Odstránime papier, na ktorom sme cesto piekli – to bude vrchná strana rolády. Prikryjeme papierom a pomocou plechu opäť plát obrátime.
  5. Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovačom. Gaštanové pyré zmiešame s mandľovým likérom a zľahka zmiešame so šľahačkou. Vychladnutý plát potrieme gaštanovou plnkou, po okrajoch necháme asi 2 cm voľné. Cesto veľmi opatrne zvinime. Preložíme na plochý servírovací tanier a husto posypeme práškovým cukrom.
  6. 100 g nalámanej horkej čokolády rozpustíme v miske nad parou. Vymiešame do hladka a a odstavíme z plameňa. Pomocou malého štetca rozpustenú čokoládu nanesieme na lesklú stranu umytých a osušených cezmínových listov. Krátko necháme vychladnúť a potom nanesieme ešte jednu vrstvu. Keď čokoláda stuhne, opatrne odstránime skutočné listy.
  7. Povrch rolády ozdobíme čokoládovými lístkami, malinami v bielej čokoláde a kávovými zrnami.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Čokoládovo-gaštanová roláda
Dobré Jedlo