FOTOpostup: Jadranská torta s orieškovým krémom a šľahačkou

Chuťmeter:
 
16 porcií
 
Jadranská torta

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 3 vajcia
  • 60 g jemného kryštálového cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 20 g kakaa
  • 20 g oleja
  • tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy

Na krém:

  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 1 žĺtok
  • 50 g lieskových orieškov, opražených a nahrubo pomletých
  • 150 g masla

Na čokoládovú polevu:

  • 100 g čokolády na varenie
  • 40 g stuženého pokrmového tuku

Na ozdobenie:

  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 30 g práškového cukru
  • 25 lieskových orieškov

Postup:

  1. Tri žĺtky a 30 g kryštálového cukru vyšľaháme do peny. Z bielkov a 30 g cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Na penu preosejeme múku a kakao a za stáleho miešania prilievame olej. Vymiešame cesto.
  2. Tortovú formu s priemerom 24 cm vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Cesto rozotrieme do pripravenej formy, povrch uhladíme stierkou. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme asi 25 až 30 minút.
  3. V mlieku rozšľaháme práškový cukor, kukuričný škrob a žĺtok. Za stáleho miešania privedieme do varu. Hneď odstavíme a za stáleho miešania necháme vychladnúť.
  4. Vychladnutý puding s maslom vyšľaháme na hladký krém, ktorý necháme v chladničke mierne stuhnúť. Potom doň vmiešame pomleté oriešky a krém v hrubej vrstve natrieme na vychladnutý tortový korpus. Odložíme stuhnúť do chladničky.
  5. Dobre vychladenú smotanu vyšľaháme s 30 g práškového cukru a nahrubo natrieme na krém (trochu šľahačky si necháme na ozdobenie torty). Odložíme stuhnúť do chladničky.
  6. V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme tuk a polámanú čokoládu. Vymiešame hladkú polevu, ktorou opatrne polejeme tortu. Keď poleva stuhne, tortu ozdobíme zvyšnou šľahačkou a orieškami.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
FOTOpostup: Jadranská torta s orieškovým krémom a šľahačkou
Dobré jedlo