Banánovo-broskyňový cobbler
Potrebujeme:
Na ovocnú zmes:
- 1 banán
- 100 g broskyne
- 1 lyžicu medu
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 lyžičku kukuričného škrobu
Na cesto:
- 50 g ovsených vločiek
- 2 lyžice celozrnnej pšeničnej múky
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžicu trstinového cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 3/4 lyžice nesoleného arašidového masla
- mlieko
Postup:
- Pripravíme ovocný základ: Na panvici zohrejeme a premiešame med, škob a škoricu. Pridáme očistené ovocie nakrájané na menšie kocky a pomaly prilievame približne 80 ml vody. Varíme, kým zmes nezhustne.
- Pripravíme cesto: V miske zmiešame múku, ovsené vločky, kypriaci prášok, soľ, trstinový cukor, škoricu a arašidové maslo. V menších dávkach prilievame toľko mlieka, aby vzniklo cesto kašovitej konzistencie.
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Na dno zapekacej misky dáme ovocie. Na ovocie lyžicou naložíme cesto. Cobbler pečieme vo vyhriatej rúre približne 25 – 30 minút.
Tip:
Základ pokrmu nazývaného cobbler tvorí ovocie prikryté jemne sladenou „pokrievkou“. Pri jeho príprave môžeme použiť akékoľvek sezónne ovocie, ideálne domáce alebo nazbierané v lese. Ak ho skombinujeme s banánom, potom ho netreba toľko sladiť. V prípade intolerancie na lepok alebo laktózu môžeme namiesto celozrnnej múky použiť múku mandľovú a kravské mlieko nahradiť napríklad sójovým.