Gaštanovo-marhuľová torta

Chuťmeter:
 
 
Gaštanovo-marhuľový zákusok

Potrebujeme:

  • 1 a 1/2 balíka dlhých piškót
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 lyžičku oleja
  • 500 g gaštanového pyré
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
  • 4-6 lyžice marhuľového džemu (podľa chuti)
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžicu kryštálového cukru
  • rumová esencia
  • čokoládové hoblinky na ozdobu

Postup:

  1. Nad parou za občasného premiešania roztopíme čokoládu s lyžičkou oleja.
  2. Časť dlhých piškót polejeme čokoládou a necháme na mriežke zatuhnúť.
  3. Polovicu gaštanového pyré rozmiešame vidličkou a ochutíme rumovou esenciou a práškovým cukrom podľa chuti. Pridáme mascarpone, zvyšok roztopenej čokolády a dobre premiešame.
  4. Tortovú formu na biskupský chlebíček vystelieme potravinárskou fóliou.
  5. Mlieko mierne zahrejeme, aby sa kryštálový cukor rozpustil a ochutíme rumovou esenciou.
  6. Piškóty namočíme do mlieka a vyložíme pozdĺžne dno formy. Na piškóty bez čokolády natrieme gaštanovo-čokoládový krém.
  7. Vnútornú stranu formy vyložíme piškótami poliatymi čokoládou. Gaštanovo-čokoládovú plnku prikryjeme druhou vrstvou piškót namočených v mlieku. Namáčame krátko, iba jednu stranu , aby sa piškóty veľmi nerozmočili.
  8. Druhú polovicu gaštanového pyré rozmiešame s marhuľovým džemom. Ochutíme rumovou esenciou. Cukor už nie je potrebné pridávať, džem dostatočne plnku osladí .
  9. Smotanu vyšľaháme dotuha. Asi 3-4 lyžice odoberieme na ozdobenie vrchu a zvyšok šľahačky opatrne vmiešame do gaštanovo-marhuľovej plnky. Gaštanovo-marhuľovú plnku navrstvime na piškóty.
  10. Prevísajúcou časťou potravinárskej fólie dezert prikryjeme a odložíme do chladničky minimálne na 2-3 hodiny. Pred podávaním vyberieme pomocou fólie z formy, potom fóliu opatrne odstránime. Ozdobíme zvyškom šľahačky a posypeme čokoládovými hoblinkami.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo

 
 
 
 
 

Pluska.sk

Plus7dní.sk

Emma.sk