Bazový sirup s vanilkou

Chuťmeter:
 
1 liter
 
Bazový sirup s vanilkou

Potrebujeme:

  • 1 kg jemného kryštálového cukru
  • 2 biocitróny
  • 1 vanilkový struk
  • 1 lyžicu kyseliny citrónovej
  • asi 40 čerstvých bazových kvetov

Postup:

  1. Z citrónov odstránime kôru a odložíme si ju na neskôr. Citróny prekrojíme na polovice.
  2. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a semienka vyškrabeme.
  3. Do väčšieho hrnca nalejeme 2 litre vody. Pridáme cukor, citróny, vanilkový struk bez semienok a kyselinu citrónovú. Pomaly privedieme do varu. Keď zmes začne vrieť, zvýšime plameň a prudko povaríme, až sa objem tekutiny zredukuje na polovicu. Potom odstavíme zo sporáka.
  4. Bazové kvety otrasieme od nečistôt a zľahka opláchneme. Pridáme do hrnca k cukrovému sirupu a jemne premiešame. Necháme úplne vychladnúť. Vychladnutú tekutinu scedíme do čistého hrnca cez sitko, ktoré sme vystlali gázou alebo mušelínom.
  5. Vmiešame vanilkové semienka a šťavu nalejeme do vysterilizovanej fľaše. Pridáme 2 až 3 pásiky citrónovej kôry a vanilkový struk. Bazový sirup uchovávajte na  chladnom tmavom mieste, kde vydrží asi 2 mesiace. V chladničke vydrží až pol roka.

Tip:

Na prípravu osviežujúceho nápoja zmiešajte 1 diel sirupu s 5 dielmi dobre vychladenej vody.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Bazový sirup s vanilkou