Grilovaný steak z bravčovej sviečkovice so zeleninou

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Grilovaný steak z bravčovej sviečkovice s koreňovou zeleninou

Potrebujeme:

  • 800 g bravčovej sviečkovice
  • 300 g koreňovej zeleniny (mrkva s vňaťou, petržlen, čierny koreň, zlatá repa, fialová alebo žltá mrkva, topinambur…)
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 2 plátky masla
  • 1 lyžicu nasekanej hladkej petržlenovej vňate
  • olej na opekanie
  • 200 ml kvalitného suchého červeného vína
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

  1. Sviečkovicu očistíme a umyjeme. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame približne na rovnakú veľkosť.
  2. Zeleninu vložíme do hrnca, zalejeme hovädzím vývarom a asi 30 minút varíme domäkka. Potom zeleninu vyberieme a vývar na miernom ohni zredukujeme na minimum.
  3. Do zredukovaného vývaru vrátime uvarenú zeleninu, pridáme plátok masla, soľ, mleté čierne korenie a najemno nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a odstavíme.
  4. Mäso osolíme a okoreníme. Na rozohriatom oleji z oboch strán asi po dve minúty prudko opečieme. Potom teplotu znížime a v panvici ešte asi sedem minút opekáme, aby mäso bolo zvnútra prepečené médium a na dotyk pružné.
  5. Mäso vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto. Výpek podlejeme červeným vínom. Na strednom plameni varíme ešte asi 15 minút a necháme zhustnúť. Dochutíme soľou, korením a zjemníme plátkom masla. Pri servírovaní mäso narežeme na rovnaké plátky a kladieme na zeleninu. Prelejeme výpekom.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Grilovaný steak z bravčovej sviečkovice so zeleninou