Sviatočná polievka: Hovädzí vývar s bylinkovými raviolami

Chuťmeter:
 
6 porcií
 
Hovädzí vývar s bylinkovými raviolami a so zeleninou julien

Potrebujeme:

  • 1 hovädzí chvost (môže byť aj iná časť hovädzieho mäsa na polievku)
  • 1 teľacia kosť
  • 500 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 1 cibuľa
  • 200 g póru
  • viazanička petržlenovej vňate
  • po 4 až 5 zrniečok celého a nového korenia
  • 1 lyžica brandy (nemusí byť)
  • soľ

Na ravioly:

  • mäso z uvareného hovädzieho chvosta
  • menšia viazanička petržlenovej vňate
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 9 žĺtkov + jeden na potretie
  • 1 vetvička čerstvého tymianu
  • pol vetvičky čerstvého rozmarínu
  • 250 g hladkej múky + trochu na pomúčenie dosky
  • soľ

Postup:

  1. Do polievkového hrnca nalejeme 2 až 2,5 litra studenej vody a vložíme mäso, asi 350 g očistenej koreňovej zeleniny, cibuľu, 100 g póru v celku, umytú a zviazanú petržlenovú vňať a korenie. Osolíme a na miernom ohni varíme štyri hodiny.
  2. Vývar precedíme a dochutíme soľou. Pred servírovaním doň môžeme na zvýraznenie chuti pridať aj trocha brandy.
  3. Pripravíme mäsovú plnku: Mäso z uvareného hovädzieho chvosta oberieme a najemno nakrájame. Dochutíme mletým korením, soľou, nastrúhaným muškátovým orieškom a pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať (trocha si z nej odložíme). Premiešame a necháme vychladnúť.
  4. Pripravíme cesto: Do žĺtkov pridáme nasekaný tymian, rozmarín a petržlenovú vňať. Zmiešame s múkou, pridáme štipku soli a vymiešame hladké tuhé cesto. Na 30 minút ho dáme oddýchnuť do chladničky. Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, povykrajujeme z neho kolieska, na ktoré lyžičkou kladieme mäsovú plnku. Okraje cesta potrieme rozšľahaným žĺtkom. Zvrchu priložíme druhé koliesko, okraje dobre pozatláčame, aby sa nerozliepali. Takto pripravené ravioly varíme asi deväť minút vo vriacej osolenej vode.
  5. Zvyšnú mrkvu, petržlen, zeler a pór nakrájame na tenké rezance. Asi štyri minúty varíme vo vriacej osolenej vode. Scedíme a rýchlo schladíme v studenej vode. Pred podávaním rozdelíme zeleninu a uvarené ravioly do tanierov a zalejeme horúcim vývarom. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
Sviatočná polievka: Hovädzí vývar s bylinkovými raviolami