Údený losos s tzatziki
Potrebujeme:
- 200 g údeného lososa
- citrónovú šťavu
Na tzatziki:
- 2 biele smotanové jogurty
- 2 šalátové uhorky
- 1 lyžicu olivového oleja
- 1 lyžicu vínneho octu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice čerstvého nasekaného kôpru
- 1 lyžičku oregana
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
- Údeného lososa rozdelíme na 4 porcie. Na tanieri pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Ošúpané šalátové uhorky nahrubo postrúhame. Vytlačíme šťavu, najlepšie cez sitko a necháme chvíľu postáť. Potom pridáme olivový olej, vínny ocot, prelisovaný cesnak, jogurt, nasekaný kôpor a oregano. Dochutíme soľou a mletým korením.
- Údeného lososa podávame s tzatziki a hriankou alebo opečenou bagetou.
Tip:
Tzatziki je typický grécky dresing. Môže obsahovať aj petržlenovú vňať alebo mätu. Na jeho prípravu sa dá použiť aj hotové korenie tzatziki. Podáva sa ku grilovanému mäsu a k údeným alebo pečeným rybám.