Problémová štvorka: Naučte sa čo áno a čo nie, ak vám škodí lepok

Chuťmeter:
 
 
Problémová štvorka: Naučte sa čo áno a čo nie, ak vám škodí lepok

Je vlastne jedno, či ste naň zanevreli pre módne diétne trendy,alebo ho jednoducho nemôžete. Určite sa dobre najete. V kuchyni vám pomôže bohatá ponuka bezlepkových výrobkov. „Navyše sa čoraz viac diskutuje o prirodzene bezlepkových potravinách a surovinách, ktoré sú nielen zdravé, ale aj perfektné na moderné varenie a pečenie,“ hovorí dietologička Jarmila Kabátová.

Problémová štvorka

Pšenica, jačmeň, raž a ovos. „Hoci ovos obsahuje podstatne menej lepku, je väčšinou sekundárne kontaminovaný od troch viaclepkových obilnín – či už počas pestovania, žatvy, skladovania, alebo spracovania. Za najkvalitnejší sa preto považuje ovos dovezený zo severských krajín, kde ho pestujú oddelene. Okrem toho, dnes už niektorí výrobcovia bezlepkových potravín majú vlastné polia, kde pestujú čistý, nekontaminovaný ovos,“ vysvetľuje dietologička.

Radšej nezhrešte

… riziká sú veľké. „Každý celiatik, ktorý nedodržuje bezlepkovú diétu, by si mal uvedomiť, že nejde len o dlhodobo narušenú sliznicu čreva. V hre sú, žiaľ, ďalšie závažné komplikácie. Telo si totiž pamätá každý prešľap. V najhoršom prípade môže nedodržanie diéty viesť až k vzniku onkologických ochorení,“ varuje Jarmila Kabátová.

Lepok, vstup zakázaný!

Vedeli ste, že špeciálne stravovanie sa netýka len celiatikov?

  1. Celiakia
    Ide o autoimunitné ochorenie, pri ktorom si organizmus vytvára protilátky proti sebe samému, a tým dochádza k zmenám na sliznici tenkého čreva. Hlavným spúšťačom je práve lepok. 
  2. Alergia na pšenicu
    Na rozdiel od celiakie pri nej nedochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva ani nie je zistená zvýšená hladina protilátok typických pre celiakiu. Odhalia ju krvné testy. 
  3. Neceliakálna gluténová senzitivita
    Ľuďom, ktorých trápi, lepok spôsobuje rovnaké ťažkosti ako celiatikom a alergikom na pšenicu. Napriek tomu, že ich je dnes vraj viac ako celiatikov, nemajú nárok na predpis bezlepkových výrobkov.

Dobre vedieť

Ani takto označených výrobkov nemôžete zjesť priveľa. Hoci obsahujú iba povolené množstvo gluténu (takže nie nulové, ako ste si možno mysleli), ak ich pojedáte celý deň, množstvo lepku sa sčítava. „Preto je ideálne kombinovať špeciálne bezlepkové potraviny s prirodzene bezlepkovými – v nich nie je po gluténe ani stopy. Navyše sú, na rozdiel od bezlepkových polotovarov, plné vitamínov a vlákniny,“ odporúča odborníčka.

ING. JARMILA KABÁTOVÁ

dietologička Sympatická mama dvojičiek vyštudovala odbor vedecká výživa ľudí. V odbornej detskej gastroenterologickej ambulancii v Piešťanoch poskytuje dietologické poradenstvo pre ľudí trpiacich rôznymi potravinovými alergiami a intoleranciami – špecializuje sa práve na celiakiu. Nájdete ju aj na webe určenom celiatikom.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Problémová štvorka: Naučte sa čo áno a čo nie, ak vám škodí lepok
DOBRÉ JEDLO/ Katarína BRUNOVSKÁ
v spolupráci s Jarmilou KABÁTOVOU