Aby korenie viac voňalo: Drvte ho, opražte na oleji, pohrajte sa s ním

Chuťmeter:
 
 
korenie

Obzvlášť v chladných dňoch si chuťové bunky vychutnajú výraznejšie korenené jedlá. A to nemáme na mysli len „obyčajné“ prihodenie čili papričky do polievky či guláša. Pohrajte sa s ním. Drvte ho, opražte na oleji alebo nasucho v rúre či na panvici.

Rozpučené

Niektoré korenia, ktoré sa do jedla pridávajú celé, treba pred varením podrviť, aby sa uvoľnili aromatické látky. Takýto prístup si žiada zázvor aj exotický galgán či citrónová tráva. Očistite ich alebo skráťte a na kuchynskej doštičke plochou stranou veľkého noža korenie rozlomte, prípadne prasknite.

Podrvené

Korenie sa podrvením rozvonia aj zväčší plochu – takže lepšie rozvonia pripravovaný pokrm. Platí preto pravidlo, že ak používate drvené korenie, dajte ho do jedla menej.

Na panvici

Rasca, sezam, koriander či rímska rasca olej krásne prevoňajú. Na 2-3 lyžice oleja dajte lyžicu korenia, olej príliš nerozohrejte a korenie opekajte na miernom ohni do chvíle, kým sa jemne nesfarbí. Potom preč zo sporáka! Korenie však môžete opražiť aj na sucho. Počas praženia panvicou stále potriasajte, aby sa nespálilo. Po opražení ho hneď dajte vychladnúť do misky alebo na tanier.

Pražené v rúre

Tak opekajte najmä veľké druhy korenia alebo korenia nepravidelných tvarov – klinčeky, badián či celú škoricu. Rúru vyhrejte na 160 °C, korenie dajte na suchý plech a pražte, kým nezačne voňať a mierne nezmení farbu. Pozor si dajte, ak do rúry dávate rôzne druhy korenia, každé potrebuje iný čas na opraženie. Škorica asi 8 minút, klinčeky len 4 minúty. Ak by ste korenie spálili, jedlo by zhorklo.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Aby korenie viac voňalo: Drvte ho, opražte na oleji, pohrajte sa s ním
Dobroslava Brunovská