8x ako na domáce cestoviny: Bude vás baviť pripravovať ich!

Chuťmeter:
 
 
J7: Ako na domáce cestoviny?
  1. Označenie múky 00 vyjadruje veľmi jemné zomletie bielej múky. Ak máte poruke obchod s talianskymi surovinami, siahnite po takej, ktorá je navyše označená ako vhodná na domáce cestoviny. Cesto z nej bude pevné a nie veľmi pružné. 
  2. Cesto môžete doma ľahko urobiť aj v kuchynskom robote so sekacími nožmi. Do osolenej múky krátkymi impulzmi postupne vmiešajte vajcia a cesto vyklopte na pracovnú dosku, na ktorej ho vymiesite ručne.
  3. Ak je cesto suché, pri miesení ho dokážete zvlhčiť tak, že si pravidelne namáčate ruky do vody.
  4. Po vymiesení je vhodné nechať cesto oddýchnuť – bude mať lepšiu štruktúru, ľahšie ho vyvaľkáte a nebude natoľko pružné (nebude sa sťahovať), ako by to bolo bez odpočinutia.
  5. Odporúčava sa, že cestoviny sa musia variť v pomere 100 g cestovín na 1 liter vody. Nie je to úplne tak, cestoviny sa uvaria bez zlepenia aj v malom množstve vody, musíte ich však v prvých minútach varenia párkrát premiešať.
  6. Pri varení určite pridajte do vody soľ, pretože zlepšuje chuť cestovín. Soľ môžete pridať pred zovretím, počas varenia alebo po zovretí. Podstatné je, aby ju bolo vo vode jasne cítiť.
  7. Odrezky z cesta nevyhadzujte. Nakrájajte ich na rezance, nechajte vysušiť a nabudúce uvarte ako prílohu napríklad do polievky. 
  8. Pri varení cestovín nepridávajte do vody olej. Omastené nepopijú omáčku tak dobre ako suché.
Autor:

Súvisiace kategórie:

Videorecepty


 

Dobré jedlo

 
 
 
 
8x ako na domáce cestoviny: Bude vás baviť pripravovať ich!
Ľuboš Mego
Blanka Nemčeková