Ako inak urobiť kura? Čo tak so zázvorom a na pive?

Chuťmeter:
 
4 porcie
 
Zázvorové kurča na pive

Potrebujeme:

  • kôru z 1 bio citróna
  • za hrsť petržlenovej vňate
  • morskú soľ
  • 100 g tuhého masl
  • a kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 kurča
  • šťavu z 1 citróna
  • 200 ml svetlého piva
  • 150-200 ml kuracieho vývaru
  • 1 zarovnanú lyžičku sušeného zázvoru
  • 2 celé hlávky cesnaku
  • 4 mladé cibuľky aj s vňaťou
  • 1 strednú cibuľu

Postup:

  1. Nastrúhanú citrónovú kôru zmiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou a so soľou. V tejto zmesi obaľte hrubšie plátky masla, na ktoré ešte nastrúhajte zázvor a ihneď zasuňte pod kožu kurčaťa. Nohy zviažte kuchynským špagátikom a krídla obráťte a zasuňte pod brucho. Kura osoľte zo všetkých strán.
  2.  Do pekáča nalejte pivo, vývar, sušený zázvor a premiešajte. Vložte kurča, pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte prekrojené hlávky cesnaku, mladé cibuľky a v rúre vyhriatej na 190 °C pečte 1,5 hodiny. V polovici pečenia kurča obráťte a často ho polievajte vlastnou šťavou.
  3.  Po upečení vyberte kurča z pekáča a nechajte ho asi 15-20 minút odpočívať na doske. Zatiaľ šťavu zaprášte múkou, pridajte citrón nakrájaný na plátky a chvíľu povarte. Ak je šťava príliš hustá, prilejte vývar alebo vodu. Zlejte cez sitko do omáčnika.
  4. Kurča podávajte naporciované a preliate šťavou. Vhodnou prílohou je ryža, zemiaky alebo dusená zelenina na pare.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Ako inak urobiť kura? Čo tak so zázvorom a na pive?
Mária Abrahámová
Dobroslava Brunovská