Ako spoznáte starú kapustu? Všímajte si pri nákupe tieto znaky!

Chuťmeter:
 
10 porcií
 
J11: Ako spoznáte čerstvú

Stará kapusta nielenže chutí horšie ako čerstvá, ale stratila aj mnoho cenných vitamínov. Keď kapustu kupujete, všímajte si, či je pevná a krehká. To, že hlávková kapusta je stará, signalizujú jej vonkajšie listy. Nesmú byť zvädnuté, zlé body pridáva aj ich žltkasté alebo hnedé zafarbenie.

Tradične aj netradične

Červená kapusta je chutnou prílohou k pečenému mäsu alebo divine. Jemne nakrájaná a potom dusená môže byť ochutená – jablkom a bielym vínnym octom – zázvorom a celou škoricou – sójovou omáčkou, ryžovým octom a sherry na ázijský spôsob – portským vínom, pomarančovou šťavou, brusnicami a borievkami – červenými alebo čiernymi ríbezľami a červeným vínom

Kyslá kapusta v kuchyni

  1. V uzavretej nádobe vydrží aj viac mesiacov. Podmienkou je, aby teplota v miestnosti, kde je skladovaná, nevystúpila nad 15 °C.
  2. Po zime sa začne znovu „búriť“. Rozkvasí sa, začne výraznejšie páchnuť a získa veľmi kyslú chuť. Aby ste tomu zabránili, skôr ako sa oteplí, kapustu aj s trochou kapustnice natlačte do zaváracích pohárov, uzatvorte a sterilizujte asi 5 minút. Takto máte kapustu už naporciovanú a nemusíte sa obávať vzniku plesne.
  3. Skvelú príchuť sterilizovanej kapuste dodajú borievky, ananás, jablko, hrozienka, sušené figy, datle alebo hrozno.
  4. Ak ju máte radšej chrumkavú, varte ju len 30 minút. 5. Počas varenia môžete do nej namiesto vody priliať jablkovú šťavu.

Rýchlokvasená kapusta

Potrebujeme:

  • 2 kg bielej hlávkovej kapusty
  • 1 zemiak
  • trochu chlebovej kôrky
  • rasca, soľ, čierne korenie
  • 2 bobkové listy

Postup:

  1. Kapustu umyte a nakrájajte na tenké rezance. Na dno väčšieho hrnca dajte chlebovú kôrku, surový očistený zemiak a postupne po vrstvách natlačte kapustu.
  2. Jednotlivé vrstvy posypte soľou, rascou a korením a navrch pridajte bobkové listy. Zalejte prevarenou vlažnou vodou a zakryte. Nechajte kvasiť 2-3 dni. Takto pripravenú kapustu treba hneď skonzumovať, rýchlo sa pokazí.
Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Ako spoznáte starú kapustu? Všímajte si pri nákupe tieto znaky!
Dobroslava Brunovská