Našli si už cestu do vašej kuchyne? Ako variť kuskus, bulgur a quinou?

Chuťmeter:
 
 
Našli si už cestu do svojej kuchyne? Kuskus, bulgur a quinoa u vás časom pokojne prevalcujú ryžu či cestoviny. Môžu byť totiž skvelou prílohou, ale ponúkajú sa aj do mnohých zaujímavých jedál. A hlavne, pripravujú sa jednoducho a krátko.

Kuskus, bulgur a quinoa u vás časom pokojne prevalcujú ryžu či cestoviny. Môžu byť totiž skvelou prílohou, ale ponúkajú sa aj do mnohých zaujímavých jedál. A hlavne, pripravujú sa jednoducho a krátko.

Quinoa: namáčanie 5-10 minút, varenie 15-20 minút

Tieto zrniečka si môžete kúpiť v troch farbách. V bielej, červenej a čiernej. Pred varením quinou na 5 až 10 minút namočte do studenej vody. To pomáha odbúrať prípadnú horkosť, ktorá môže byť v prirodzenom obale zrniečok. Vodu zlejte, quinou v nej nevarte. Pridajte vodu (vývar) v pomere 1 diel quinoy, 2 diely osolenej vody a varte do zmäknutia 15-20 minút.

Kuskus: zaparenie 15 minút

Na jednu šálku kuskusu nalejte jeden a pol šálky horúcej tekutiny. Nádobu zakryte, zrnká by sa mali zapariť. Lepší ako voda je však vývar. Keď tekutina vsiakne, pokvapkajte kuskus olejom a dobre premiešajte vidličkou. Ak pripravujete viac ako dve porcie, dajte ho do širšej nádoby, aby jeho vrstva bola nízka.

Bulgur: varenie 12-20 minút

Môžete naň použiť svoj osvedčený postup, ako keď varíte ryžu. Bulgur zalejte vodou, osoľte, pokvapkajte olejom alebo pridajte plátok masla a začnite variť. Svetlý bulgur potrebuje 12-15 minút, tmavý budete variť 15-20 minút. Pripraviť ho môžete aj napučaním – pridajte 2,5- až 3-násobok studenej vody a nechajte ho v nej minimálne hodinu.

Krúpy: namáčanie cez noc, varenie 1-1,5 hodiny

Pred varením ich prepláchnite aspoň dvakrát v čistej vode a namočte na niekoľko hodín, najlepšie cez noc do vody. Skrátite tým dĺžku varenia. Potom ich zalejte vodou: malo by jej byť tri- až štyrikrát viac ako krúp, a uveďte do varu. Znížte teplotu, osoľte a pod pokrievkou varte, kým nebudú mäkké. Občas premiešajte a podľa potreby vodu dolejte. Ķrúpy sa varia hodinu až hodinu a pol, podľa veľkosti. Sceďte a opláchnite, aby sa nezlepili.

Autor:

Súvisiace kategórie:

FocusMedia
Videorecepty


 
  • Aktuálne číslo

Dobré jedlo

 
 
Našli si už cestu do vašej kuchyne? Ako variť kuskus, bulgur a quinou?
Dobroslava Brunovská