Berrettiniho linguine: Cestoviny podľa majiteľa top talianskej reštaurácie na Slovensku

Chuťmeter:
 
 
U Mirka Berrettiniho

Majiteľ talianskej reštaurácie Antica Toscana v Rusovciach, ktorá u nás patrí medzi špičku, je polovičný Slovák. Jeho otec Talian (a vraj geniálny kuchár) sa zaľúbil do krásnej Slovenky, odviezol si ju do Toskánska a bolo. História sa však zopakovala a Mirko sa takisto zahľadel do Slovenky, Lucie. Dnes už manželia vlastnia štýlovú reštauráciu, kde sú vítaní všetci, ktorí zbožňujú dobré jedlo. „Milujeme deti, ale aj psy, hlavne tie milé, štipku zdravého chaosu, hudbu, zvlášť taliansku, motorky, futbal v telke."

Moje top suroviny

Talianske prosciutto, klobásky, salámy dovážam od jedného lokálneho výrobcu zo Sieny. Sú veľmi špecifické, ťažko ich zohnať inde ako v Taliansku.

Morská soľ je nad zlato!

Hrubozrnnou solím vodu na cestoviny alebo mäso pred pečením. No a jemnou zase všetko ostatné.

Kráľ talianskych syrov

Parmezán/grana padano nemôže chýbať v mojej kuchyni! Do plniek a na ochutenie omáčok pridávam menej dozretý, navrch cestovín strúham vyzretejší (starší ako rok a pol).

Domáce cestoviny

Používame na ne iba krupicu z t vrdej pšenice od talianskych dodávateľov, najlepšie z Puglie, kde je veľa slnka – vďaka nemu má zrno viac lepku a ces toviny sa neroz varia, ale ostanú al dente.

Linguine s ančovičkami, kôrou z citróna a pistáciami

Potrebujeme:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili
  • kôra z biocitróna
  • 100 g olúpaných pistácií (nesolených)
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 40 g ančovičiek v oleji
  • 3 litre vody
  • 30 g hrubozrnnej morskej soli
  • 250 g linguine (alebo hrubšie špagety)
  • nastrúhaný parmezán

Postup:

  1. Na panvicu dajte nadrobno nakrájaný cesnak, čili a nastrúhanú kôru z citróna (nie z celého). Pridajte 80 g pistácií, 5 lyžíc olivového oleja a veľa nasekanej petržlenovej vňate. Opekajte asi 1 minútu, pridajte ančovičky, stiahnite z ohňa a zakryte.
  2. Do troch litrov vriacej vody dajte 30 g soli, vložte do nej cestoviny a varte podľa návodu.
  3. Zatiaľ asi 30 sekúnd opäť zohrievajte ančovičky v panvici. Sceďte cestoviny (uvarené na 95 percent) a pridajte ich do panvice. Poriadne premiešajte, aby sa všetky chute dobre prepojili, a odstavte.
  4. Cestoviny naberte na tanier, ozdobte ančovičkami, zvyškom pistácií, kôrou z citróna a petržlenovou vňaťou. Nakoniec ich posypte nastrúhaným parmezánom.
Autor:

Súvisiace kategórie:



 

Dobré jedlo